Prednik placentalnih sesalcev je bil majhen in kosmat. Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Prednik placentalnih sesalcev je bil majhen in kosmat. Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Gre za skupnega prednika široke skupine placentalnih sesalcev (tistih, pri katerih se zarodek razvija in hrani v materinem telesu skozi posteljico oziroma placento), med katere spadajo tudi kiti, sloni, psi, netopirji in ljudje.

Čas rojstva skupnega prednika placentalnih sesalcev je bila vroča tema znanstvenih razprav, saj številni fosilni dokazi kažejo, da se je ta skupina sesalcev hitro razširila na več vrst po izumrtju dinozavrov, medtem ko vrsta genetskih študij zagotavlja, da naj bi ta skupina nastala že pred 100 milijoni let in da so zgodnji glodalci po Zemlji romali skupaj z dinozavri.

Toda znanstveniki so s primerjavo na tisoče fenotipov, skupkov vidnih in biokemično določljivih znakov ter genetskih podatkov preko posebnega programa Morfobanka, ki podaja ocene o povezavah in starosti, ugotovili, da je omenjena živalca živela le 200.000 let po izumrtju dinozavrov, poroča BBC.

Program Morfobanka je znastvenikom omogočil, da je primerjave fosilnih in genetskih podatkov delalo hkrati ne le nekaj raziskovalcev, ampak kar 23 iz več različnih držav. "To ni bilo mogoče, dokler nismo razvili programa Morfobanka. Naši strokovnjaki na Kitajskem, v Braziliji, Kanadi ali Združenih država lahko delajo v istem kraju ob istem času," je dejala Maureen O'Leary iz Univerze Stony Brook v ZDA.

Podatkovna supermatrica
Znanstveniki so tako razvili bazo fizičnih in genetskih podatkov, ki je 10-krat večja od katere koli doslej. Za bazo so znanstveniki zbralo več kot 4.500 fenotipov (dolžina udov, oblika zob, dolžina krzna in tako naprej) 86 različnih še živečih vrst in 40 fosilov izumrlih živali. Temu so dodali približno 12.000 podrobnih podob in genetskih informacij vseh obstoječih vrst in vse skupaj povezali v, kot je dejala Maureen O'Leary, "supermatrico".

Znanstvenica O'Leary je izrazila prepričanje, da bo tak način dela pokazal, kako se lahko uporabljajo tako DNK-podatki kot podatki glede anatomije.