"Začeli smo tako, da smo vzeli navadno kartušo brizgalnega tiskalnika, namesto črnila pa smo uporabili celice, ki so nameščene v kartušo," je pojasnil direktor inštituta Anthony Atala. Foto: You Tube
Rana
Naprava lahko izdela zdravo kožo v nekaj minutah ali urah, odvisno od velikosti in vrste opekline oz. rane. Foto: EPA

Znanstveniki na inštitutu za regenerativno medicino Wake Forest v Severni Karolini so navdih našli v navadnih, domačih brizgalnih tiskalnikih. "Začeli smo tako, da smo vzeli navadno kartušo brizgalnega tiskalnika, namesto črnila pa smo uporabili celice, ki so nameščene v kartušo," je pojasnil direktor inštituta Anthony Atala.

Znanstveniki so prilagodili navadni tiskalnik
Navadni tiskalnik pa so malce prilagodili, ena izmed sprememb je tako bila dodano trirazsežnostno "dvigalo", ki na poškodovani koži gradi sveže plasti zdrave kože.

Življenjska tkiva so namreč sestavljena iz več vrst celic, razporejenih v zelo specifične oblike v tridimenzionalnem prostoru. Ohranjanje te strukture zagotavlja normalno delovanje tkiv in organov, je zapisano na spletni strani inštituta.

"Projekt bo za uporabo pripravljen čez nekaj let"
Brizgalna tehnologija tiskanja znanstvenikom ponuja rešitev za zapleten problem ohranjanja strukture, saj jim omogoča, da natančno uredijo več vrst celic in drugih sestavnih delov tkiva na vnaprej določenih mestih. Več celičnih tipov je nameščenih v sterilizirane kartuše, tiskalnik pa je programiran, da te celice "natisne" v določenem vrstnem redu.
Napravo bodo še izpopolnjevali in prilagajali, da bi jo lahko uporabili za obnovo poškodovane ali opečene kože. Kožne celice bodo lahko skupaj z materialom, ki jih podpira, nanesene neposredno na rano. Projekt je v predklinični fazi in lahko bi trajalo še pet let, preden bo pripravljen za uporabo, je pojasnil Atala.
Do nove kože v nekaj minutah?
Proces tiskanja kože vključuje nekaj korakov. Najprej bolniku odvzamejo majhen košček kože v velikosti približno polovice poštne znamke. Te celice nato ločijo in razmnožijo v posebnem okolju, ki katalizira razvoj teh celic.
"Celice razvijemo v velikih količinah. Ko so te nove celice narejene, jih damo v tiskalnik, v kartušo in jih natisnemo na pacienta," je opisal direktor inštituta. Ko so celice v tiskalniku, ga na primerni razdalji namestimo nad rano, tako da se ne dotika opečene žrtve. "To je kot nekakšen bralnik, ki se premika naprej in nazaj in nanaša celice nate," je dejal.
Ko so celice enkrat nanesene, dozorijo in oblikujejo novo kožo. Naprava lahko izdela zdravo kožo v nekaj minutah ali urah, odvisno od velikosti in vrste opekline oz. rane.
"Naprava za vojake pa tudi civiliste"
Raziskovalci so dejali, da je težko ugibati, kdaj bodo lahko kožni "tiskalnik" prinesli na bojišče, saj obstaja kar nekaj strogih regulativnih ukrepov za projekte te vrste.
"Upamo, da bo naprava koristila tako vojakom kot civilistom," pa je dejal Terry Irgens, programski direktor oddelka ameriške vojske za razvoj medicinskega materiala.