Po mnenju znanstvenikov so spremembe na Antarktiki zaradi ogrevanja ozračja zelo vznemirljive. Foto: BBC
Po mnenju znanstvenikov so spremembe na Antarktiki zaradi ogrevanja ozračja zelo vznemirljive. Foto: BBC

Nova študija, izvedena s pomočjo satelitov, je namreč pokazala, da se velikost ledenika Pine Island zdaj letno zmanjša tudi za 16 metrov. Tako se je od leta 1994 ledena skorja stanjšala za okoli 90 metrov, kar resno vpliva na višino morske gladine, pišejo britanski znanstveniki v reviji Geophysical Research Letters.

Medtem ko je študija pred 15 leti pokazala, da naj bi ledena skorja obstala 600 let, se je to obdobje po najnovejših raziskavah pod vodstvom profesorja Duncana Winghama z Univerze College London (UCL), skrajšalo na 100 let.

Vznemirljive pa so tudi ugotovitve, da se ledenik hitreje taja v sredini, kar bi ob nadaljevanju tega procesa lahko povzročilo prelom ledenika. Po mnenju profesorja Andrewa Shepherda z Univerze Leeds pa bi to povzročilo dvig morske gladine za tri centimetre.

"Vendar pa ledenik zadržuje za seboj ogromno ledeno gmoto, ki bi lahko dvignila morsko gladino od 20 do 30 centimetrov in pravzaprav ne vemo, kaj bi se lahko zgodilo s spremembo, ki bi jo povzročil prelom ledenika," je za BBC še pojasnil Shepherd.