Ta hip sicer nad Tihim oceanom v organizaciji Nase potekajo meritve črnega ogljika, ki pa stanejo nekaj milijonov dolarjev. Foto: BoBo
Ta hip sicer nad Tihim oceanom v organizaciji Nase potekajo meritve črnega ogljika, ki pa stanejo nekaj milijonov dolarjev. Foto: BoBo

Na novinarski konferenci v Ljubljani je znanstvenik in vodja znanstvenoraziskovalne ekipe projekta Griša Močnik pojasnil, da je črni ogljik del saj, ki absorbirajo svetlobo. Je drugi najpomembnejši povzročitelj globalnega segrevanja. Ima kratko življenjsko dobo, a lahko v tem času preleti oceane.

Lenarčič bo na poti s posebno opremo zbiral in pošiljal podatke o črnem ogljiku. Raziskovalci želijo ugotoviti, kakšne so njegove koncentracije, razširjenost, izvor in koliko prispeva k poslabšanju razmer na planetu.

Do zdaj se je večina meritev črnega ogljika izvajala na tleh, zaradi česar imamo bistveno premalo informacij o njegovih koncentracijah v zraku. V znanstvenoraziskovalni ekipi pa bodo podatke, ki jih bo pridobil Lenarčič, obdelali, nato pa ugotovitve v obliki študije posredovali strokovni in širši javnosti.

Lenarčič se bo, če bo vreme ugodno, v nebo dvignil 17. marca. Za pot, dolgo okoli 42.000 kilometrov, bo potreboval približno mesec dni. Povprečna hitrost poleta bo 230 kilometrov na uro. S projektom, pri katerem delajo že leto dni, želijo tudi pokazati, kako je mogoče energijo uporabiti na najbolj racionalen način. Letalo namreč uporablja nov ekonomičen motor, poraba neosvinčenega goriva pa je minimalna. Letalo porabi en liter goriva na 16 kilometrov.