Mednarodna vesoljska postaja s Soncem v ozadju, ki osvetljuje panele sončnih celic. Foto: Nasa
Mednarodna vesoljska postaja s Soncem v ozadju, ki osvetljuje panele sončnih celic. Foto: Nasa

Kot so zapisali na spletni strani, so z ameriškim zasebnim podjetjem Space Adventures podpisali pogodbo o poletu dveh ljudi na vesoljskem plovilu sojuz na ruski del ISS-ja. Polet je predviden za konec leta 2021.

Ruska agencija s tem podjetjem pri turističnih poletih v vesolje sodeluje že od leta 2001, ko je tja poletel prvi turist Dennis Tito. Ta je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA odštel okoli 20 milijonov dolarjev (15 milijonov evrov). Doslej je v okviru tega sodelovanja ISS obiskalo sedem turistov, od tega eden (Charles Simonyi) dvakrat.

Space Adventures v sodelovanju z Rusi ponuja tudi druge visokoleteče načrte, med drugim lunarno misijo, ki bi človeka najprej posadila na ISS, nato na vesoljsko ladjo, ki bi ga popeljala okoli Meseca in nazaj. Tega človeštvo ni storilo že od 70. let prejšnjega stoletja, Nasa pa tovrsten podvig s poklicnimi astronavti načrtuje za leto 2022.

Zasebne polete v vesolje ponujajo tudi druga zasebna podjetja. Ameriški SpaceX namerava turista na polet okoli Lune poslati leta 2023. Turistične polete ima v načrtih tudi vesoljsko podjetje Blue Origin v lasti prvega moža Amazona, Jeffa Bezosa.