Glede na številne načrte zasebnikov in držav je zelo mogoče, da bo v naslednjem desetletju človek spet na površju Meseca. Foto: EPA
Glede na številne načrte zasebnikov in držav je zelo mogoče, da bo v naslednjem desetletju človek spet na površju Meseca. Foto: EPA

turistov letos še ne bo poslalo na potovanje okoli Lune, kot je bilo predvideno, ampak šele sredi prihodnjega leta ali celo kasneje.


Razlog za preložitev začetka potovanj, sprva predvidenih za konec letošnjega leta, ni znan, poročanje Wall Street Journala povzema Slovenska tiskovna agencija. Preložitev je "znak, da so tehnični in proizvodni izzivi pokvarili načrte izumitelja Elona Muska za človeško raziskovanje sončnega sistema", piše časnik.

V podjetju nove časovnice misije niso objavili. Je pa tiskovni predstavnik SpaceX-a James Gleeson sporočil, da podjetje ne "odstopa od načrtovanega pošiljanja potnikov na pot okoli Meseca ter da zanimanje strank narašča".

Turisti bodo potovali v kapsuli BFS, ki jo bo nosila raketa BFR (Big Falcon Rocket),oboje je še v razvoju. Sprva je bila v igri kombinacija kapsule Dragon in že preizkušene rakete Falcon Heavy, a je podjetje ta scenarij po poročanju Spacenews.com opustilo, saj Falcon Heavy ne namerava certificirati za polete s posadko.

To bo prvi takšen let od konca misije Apollo v začetku 70. let prejšnjega stoletja. Poleg tega bo šlo za let do najbolj oddaljene točke v vesolju, do katere je človek kadar koli prišel.
Če bo SpaceX s poleti okoli Meseca še kar odlašal, pa ga bo prehitela Nasa s svojim dvojnim sistemom rakete SLS in kapsule Orion, ki naj bi človeka okoli Meseca prvič, z astronavti vred, poletela leta 2023 v sklopu nekega večjega načrta.
Podjetje Blue Origins v lasti direktorja Amazona Jeffa Bezosa, tekmec SpaceX-a, je prav tako napovedalo polete ljudi in tovora v zemeljsko orbito in okoli Meseca s svojimi raketami za ponovno uporabo, ki pa še niso poletele.
Prvi vesoljski turist je bil milijarder Dennis Tito, ki je leta 2001 za okoli 20 milijonov dolarjev odpotoval na Mednarodno vesoljsko postajo in nazaj.

* Izvorna inačica članka s 6. junija je vsebovala informacijo, da namerava podjetje polete izvesti s kombinacijo Falcon Heavy + Dragon. Ta informacija, ki je prišla prek Slovenske tiskovne agencije, je napačna. V članku je zdaj, 11. junija, pravilna informacija, da kani SpaceX podvig izvesti na načrtovani kombinaciji BFS + BFR, na izvorno pa se bo morda vrnil, če bo razvoj trajal predolgo. Za opozorilo se zahvaljujemo uporabniku Ivan Ketiš.