Na nekaterih območjih se povišanju temperatur ne bo mogoče izogniti, tako se ljudje ne bodo mogli prilagoditi in preživeti. Foto: EPA
Na nekaterih območjih se povišanju temperatur ne bo mogoče izogniti, tako se ljudje ne bodo mogli prilagoditi in preživeti. Foto: EPA

Če bi se temperatura zaradi globalnega segrevanja povišala za okoli sedem stopinj Celzija, bi nekatera območja postala neprimerna za poselitev. Na nekaterih območjih se povišanju temperatur ne bo mogoče izogniti, tako se ljudje ne bodo mogli prilagoditi in preživeti.

Za zdaj ni možnosti, da bi se temperature toliko dvignile že v tem stoletju, bi se pa to lahko zgodilo do leta 2300. Eden izmed raziskovalcev, Steven Sherwood, je dejal, da za to obstaja 50-odstotna verjetnost. Tony McMichael pa je ob tem dodal, da se po letu 2300 temperature lahko povišajo tudi za 12 stopinj Celzija v primerjavi z današnjimi.

V raziskavi so znanstveniki avstralske univerze Novi Južni Wales in ameriške univerze Perdue preučevali dolgoročne posledice globalnega segrevanja, med drugim tudi vročinski stres, ki je posledica vpliva zvišanja temperature in vlage.

Če se bo napovedano tudi v resnici zgodilo, se bo moral svet spoprijeti z dejstvom, da bo več kot polovica zdaj naseljenih območji prevročih, da bi tam živeli ljudje. Ob takih težavah pa se bodo zdele bojazni o zvišanju morske gladine, občasnih vročinskih valovih in požarih ter zmanjšanju biotske raznovrstnosti in težave v kmetijstvu le nepomembne težavice.