Prodor cenovno ugodnih pametnih telefonov bo opazen tudi na zahodnoevropskem in ameriškem trgu. Foto: EPA
Prodor cenovno ugodnih pametnih telefonov bo opazen tudi na zahodnoevropskem in ameriškem trgu. Foto: EPA

S tem bo prevlado na trgu ohranil Googlov operacijski sistem Android, gibanje pa bosta v svojo korist izrabila predvsem kitajska proizvajalca Huawei in ZTE. "Agresivne cene" napoveduje tudi južnokorejski Samsung.

Android v kratkem času postal najpomembnejši igralec na trgu
Pri dražjih modelih pametnih telefonov pa bo Applov iphone ostal najhujši tekmec Androidu, je za nemško tiskovno agencijo dpa povedala analitičarka pri Gartnerju Roberta Cozza. Kot je dodala, bodo Androidovo prevlado nekoliko zavirali tudi starejši modeli iphonov, ki se ponujajo na prodaj po ugodnih cenah.

Operacijski sistem Android, ki ga uporabljajo številni proizvajalci, je v izredno kratkem času postal najpomembnejši igralec na trgu pametnih telefonov in se je že v lanskem tretjem četrtletju lahko pohvalil z več kot 50-odstotnim tržnim deležem.

V za trgovce pomembnem lanskem zadnjem četrtletju naj bi Apple zaradi začetka prodaje novega modela iphona 4S uspel vnovič nekoliko okrepiti položaj na trgu. Vendar pa Appla ne zanima pridobivanje tržnih deležev za vsako ceno, temveč le dobičkonosna rast, pravijo pri Gartnerju.

Poceni naprave bodo pospešile slovo preprostih prenosnih telefonov
Prodor cenovno ugodnih pametnih telefonov bo opazen tudi na zahodnoevropskem in ameriškem trgu. Poceni naprave bodo pri tem pospešile slovo preprostih prenosnih telefonskih aparatov, napovedujejo pri Gartnerju. V razvitih državah predstavljajo pametni telefoni že dobro polovico vseh prodanih prenosnih telefonov, tako da v prihodnosti zagotovo ne bodo mogli več dosegati prejšnjih 50-odstotnih stopenj rasti.