Toplo je. Foto: BoBo/Tina Kosec
Toplo je. Foto: BoBo/Tina Kosec


Sicer smo v času, ko je vreme "običajno raje spremenljivo kot stabilno", a nam je že pred prazniki postreglo s celim tednom stabilnega sončnega in zelo toplega vremena.

Da pregovorno muhasto aprilsko vreme zasluži svoje ime, pokaže pogled v preteklost. Pred dvema letoma je bil april kot celota sicer stopinjo in pol toplejši od povprečja, a je bil konec meseca precej hladen. Pozeba je 27. aprila prizadela velik del Slovenije, marsikje po nižinah je tudi snežilo. Podobno, a bolj sneženo, je bilo za prvomajske praznike leta 1985. Sneg je zapadel 28. aprila in nato 2. maja. Prvomajska snežna odeja je bila najdebelejša v Ratečah, kjer je zapadlo 45 centimetrov snega.

Vremenske napovedi agencije za okolje za letošnje prvomajske praznike ne napovedujejo tako ekstremnih spustov temperatur, a vseeno si lahko obetamo malce bolj nestanovitno vreme kot pretekle dni. V torek bo po večini sončno, popoldne pa bo oblačnost od jugozahoda začela naraščati. Pihal bo večinoma šibak jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od osem do 14 stopinj Celzija, živo srebro pa se bo na praznik dela povzpelo tudi do 24 stopinj Celzija.

V noči na sredo bo na zahodu prehodno občasno deževalo. V sredo bo spremenljivo oblačno, predvsem popoldne bodo nastajale krajevne padavine. Za četrtek pa vremenoslovci napovedujejo krajevne padavine, ponekod tudi nevihte.

Če se že kuri kres ...
Kot kaže, bo dež prizanesel kresovom, ki bodo na predvečer prvega maja zagoreli po državi. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje svetujejo, naj bodo kresovi čim manjši, za kurjenje naj se uporabi izključno naraven, čim bolj suh les, predvsem pa za kurjenje nikoli ne uporabimo odpadkov.