Največja skrb znanstvenikov je varen pristanek plovila, ki je vedno zelo zahteven. Foto: EPA
Največja skrb znanstvenikov je varen pristanek plovila, ki je vedno zelo zahteven. Foto: EPA
Površje Marsa
Površje Marsa je bilo nekoč polno vode. Foto: EPA

Phoenix Mars Lender naj bi na cilj prispel maja prihodnje leto. Pristal bo na področju, ki je podobno severni Aljaski, in ostal tri mesece. Z vrtanjem meter pod površino bo zbral vzorce zemlje in zmrznjene vode, ki bodo razkrili, ali je na Marsu v preteklosti že bilo življenje oziroma ali so primerni pogoji za razvoj mikrobov.

Robot bo raziskal tudi, kako lahko voda spremeni kemijsko in mineralno strukturo zemlje. Pri tem bo uporabil tehnološko napredne pripomočke, ki jih na Marsu še nikoli niso uporabili, in že med potovanjem nadzoroval vremenske spremembe ter delce praha v atmosferi.

Po sledeh ostankov vode
Phoenix Mars Lender je del raziskav na Marsu, ki jih na ameriški vesoljski agenciji imenujejo "sledenje vodi". Trenutno sta na Marsu namreč že dve napravi, ki raziskujeta njegovo površje in iščeta sledove vode, ki je pogoj za življenje. Znanstveniki verjamejo, da je bil ta suhi in nenaseljeni planet nekoč poln vode, oceanov in toplih izvirov. Do sedaj so sledove preteklega življenja iskali v Marsovih kraterjih in vzpetinah, sedaj pa bodo prvič dejansko poskušali analizirati ostanke ledu pod površjem.