Čeprav je LSD prepovedana droga, ima, tako kot npr. opiati, možnosti medicinske uporabe, kažejo najnovejše raziskave. Foto: Reuters
Čeprav je LSD prepovedana droga, ima, tako kot npr. opiati, možnosti medicinske uporabe, kažejo najnovejše raziskave. Foto: Reuters

Kopanje po spominih iz preteklosti in oklepanje preteklih dogodkov igra pomembno vlogo pri oblikovanju depresije, piše portal IFLScience. Vendar pa so zdaj raziskovalci univerze v Dundeeju in londonskega Imperial Collegea ugotovili, da bi LSD lahko inhibiral možgansko mrežo, ki v glavi omogoča tovrstno popotovanje v preteklost.
Takšna umska potovanja skozi čas, bodisi v preteklost bodisi v prihodnost, po ugotovitvah strokovnjakov močno prispevajo k posameznikovemu občutku sebe in svoje lastne identitete.
In v možganih obstaja prav posebna mreža, imenovana mreža privzetega načina, ki je bila identificirana kot mediator tovrstnih časovnih popotovanj.
Posamezniki, ki pogosteje uporabljajo to mrežo, so tako bolj nagnjeni k temu, da razmišljajo o svoji preteklosti, se osredotočajo na simptome svoje stiske ter so posledično bolj depresivni in na splošno slabe volje.

So učinki lahko trajni?
Ekipa raziskovalcev je v svojem poizkusu z uporabo LSD-ja in placeba ugotovila, da so osebe, ki so prejele odmerke droge, veliko manj govorile o svoji preteklosti in se bolj osredotočile na sedanjost.
Ni pa še znano, ali učinki na možganih ostanejo tudi, ko prvotni učinki LSD-ja izzvenijo. Vendar to kljub temu odpira nova vrata za iskanje boljših metod za spopadanje z depresijo.