Orbiter bo preiskal površino Meseca in zbral podatke za pripravo vrnitve človeške posadke na ta Zemljin naravni satelit. Foto: EPA
Orbiter bo preiskal površino Meseca in zbral podatke za pripravo vrnitve človeške posadke na ta Zemljin naravni satelit. Foto: EPA
Lunarni orbiter
Orbiter bo med drugim na Mesecu iskal morebitne sledi vode pod površino, meril bo radiacijo, temperature in zbral podatke za izdelavo tridimenzionalnega zemljevida Lunine površine. Foto: EPA

Orbiter bo preiskal površino Meseca in zbral podatke za pripravo vrnitve človeške posadke na ta Zemljin naravni satelit.

Orbiter ima s seboj več naprav za meritve
Orbiter je poletel na štiridnevno pot proti Luni na raketi Atlas V, Nasa pa je sporočila, da gre za prvi korak k vrnitvi na Luno, nato k poti na Mars in še dlje v vesolje. Orbiter ima s seboj več naprav za različne meritve, ki jih bo opravljal v letu dni kroženja 50 kilometrov nad Lunino površino. Te podatke bodo potem uporabili za obisk Lune s človeško posadko in gradnjo stalne lunarne baze.

Orbiter bo med drugim tudi iskal morebitne sledi vode pod površino, meril bo radiacijo, temperature, zbral podatke za izdelavo tridimenzionalnega zemljevida Lunine površine, na podlagi katerega bodo določili najboljše mesto za pristanek in tako naprej.

Nova izstrelitev Endeavourja po 11. juliju
Uspešna izstrelitev orbitra je sicer majhna tolažba za Naso, ki v sredo tudi v drugem poskusu ni uspela poslati v vesolje raketoplana Endeavour. Raketoplan bi namreč moral poleteti proti Mednarodni vesoljski postaji, vendar pa je prvo izstrelitev 13. junija preprečilo uhajanje vodika. Podobno je bilo tudi v sredo.

Nova izstrelitev Endeavourja se ne bo zgodila pred 11. julijem, ker mora biti končana preiskava. Nasa je v četrtek zavrnila domneve, da je izstrelitev preprečila morebitna sabotaža.

M. N.