Tornadi naj bi po besedah znanstvenikov energijo v obliki magnetnih valov z notranjosti Sonca prenašali na njegovo površino in atmosfero. Foto: Nasa
Tornadi naj bi po besedah znanstvenikov energijo v obliki magnetnih valov z notranjosti Sonca prenašali na njegovo površino in atmosfero. Foto: Nasa

Omenjeni pojavi segrevajo atmosfero Sonca na več milijonov stopinj Celzija, znanstveniki pa menijo, da je na Soncu v vsakem trenutku okoli 11 tisoč takšnih pojavov, delci v njih pa se premikajo s hitrostjo nad 10 tisoč kilometrov na uro.

Kakšna je sezona tornadov na Soncu, si lahko ogledate tukaj.

Najprej moramo razumeti, kako narava segreva magnetizirane plazme
Odkritje bi lahko ponudilo razlago vprašanju, zakaj je temperatura okoli Sonca višja kot na njegovem površju, magnetni tornadi pa bi bili po podatkih znanstvenikov lahko v prihodnosti vir energije na Zemlji, toploto z njih pa bi pretvarjali posebni reaktorji na našem planetu. Tornadi naj bi po njihovih besedah energijo v obliki magnetnih valov z notranjosti Sonca prenašali na njegovo površino in atmosfero, poroča portal dnevnik.si.

"Če bomo spoznali, kako narava segreva magnetizirane plazme, kot se to dogaja v tornadih v Sončevi atmosferi, bomo nekoč morda lahko ustvarili potrebno tehnologijo in naprave za izkoriščanje in pretvarjanje te energije," je dejal profesor Robertus Erdélyi z univerze v Sheffieldu v Veliki Britaniji.

Sončeva energija izhaja iz njegove notranjosti
Plazma je četrto mogoče stanje snovi, za tekočim, trdnim in plinastim stanjem, iz nje pa naj bi bilo sestavljeno več kot 99 odstotkov vesolja. "Znano je, da Sončeva energija izvira iz njegove notranjosti, kako se te ogromne količine energije prenašajo v njegovo atmosfero, pa je bila do zdaj neznanka," je še pripomnil Erdélyi.