Podoba iz 3D-simulatorja, sestavljenega iz značilnih Minecraftovih kock. Foto: Nasa/exoCraft
Podoba iz 3D-simulatorja, sestavljenega iz značilnih Minecraftovih kock. Foto: Nasa/exoCraft
exoCraft
S prosto dostopnimi programskimi orodji je morala ekipa v relativno kratkem času ogromne količine podatkov pretopiti v uporabno aplikacijo. Foto: Nasa/exoCraft

Nasin izziv oziroma hekaton Space App Challenge je dogodek, ki enkrat na leto simultano poteka po vsem svetu, pri čemer lokalne izvedbe organizirajo univerze in druge ustanove. Na njih morajo ekipe v 48 urah z intenzivnim programiranjem in na podlagi odprtokodnih orodij iskati splošnokoristne rešitve. Letos se ga je udeležilo 1.287 ekip, med njimi tudi štiri pod okriljem Univerzitetnega inkubatorja Univerze na Primorskem.

Med njimi je mednarodna štiričlanska ekipa exoCraft, v kateri je sodelovala tudi Mojca Miklavec, doktorica fizike, ki deluje v Laboratoriju za geomagnetizem v Sežani, namenjenem spremljanju vesoljskega vremena. Med vsemi nominiranimi ekipami je bila ekipa exoCraft izbrana med 25 najboljših na svetu v kategoriji 'People's Choice Award 2016', so sporočili iz Univerzitetnega inkubatorja.
Absolutnega zmagovalca med 25 nominiranci izbirajo po vsem svetu z glasovanjem, ki bo potekalo do nedelje, 15. maja.

Trirazsežni Minecraftovski zemljevid
In kaj so v exoCraftu storili? Ustvarili so trirazsežni zemljevid več planetov in planetoidov Osončja. Za to so uporabili grafični pogon priljubljene igre Minecraft. Vanj so vnesli višinske podatke o površju, ki so prosto dostopni po različnih Nasinih zbirkah. Poleg tega so morali pokrajino prekriti z realističnimi teksturami, torej grafičnimi podobami ali fotografijami, ki so bolj ali manj realistično odražale podobo teh nebesnih teles. Za nameček so pod površje umestili najdišča železove rude po podatkih, ki so jih pridobile različne Nasine sonde z instrumenti spektrometri. Skupno so uporabili več kot terabajt podatkov.

Vse to v 48 urah za Mars, Merkur, drugi največji asteroid Vesta in za Saturnovo luno Titan. Skozi igro lahko tako igralec spoznava ta telesa, njihova gorovja in kraterje, so zapisali na inkubatorju.

Napredovali še dve ekipi
Dve drugi ekipi koprske izvedbe hekatona, Space4health in H0ur Flight, pa sta napredovali v mednarodno tekmovanje in ocenjevanje, kjer se bosta potegovali za različne nagrade. Nagradni sklad: od 16.000 evrov s 3-mesečnim bivanjem v programu European Accelerator v Skopju, 40.000 evrov s 6 mesečnim delovanjem v enem od evropskih pospeševalnikov do možnosti pridobitve 1.500.000 evrov tveganega kapitala ter s predstavitvijo projekta na univerzi Stanford, ZDA. Generalna nagrada bo najboljšim omogočila tudi navzočnost na Nasinem lansiranju vesoljskega plovila v ZDA. To so v exoCraftu že dosegli, so še sporočili iz Kopra.

Video: Predstavitev exoCrafta