Po mnenju poznavalcev naj bi hekerji skušali priti do pomembnih podatkov in/ali osramotiti IMF. Foto: EPA
Po mnenju poznavalcev naj bi hekerji skušali priti do pomembnih podatkov in/ali osramotiti IMF. Foto: EPA

Kibernetski napad je bil zasnovan tako, da bi namestil program, ki bi hekerjem omogočal "digitalno notranjo prisotnost". S takšno prisotnostjo bi lahko pridobili informacije, ki jih IMF uporablja za stabilnost tečajev valut, podporo uravnoteženi mednarodni trgovini in s katerimi pomaga članicam, ki imajo težave s plačilno bilanco.

Napad je potekal nekaj mesecev in se je zgodil pred afero sedaj že nekdanjega direktorja sklada Dominiqa Straussa - Kahna, ki je obtožen spolnega napada na sobarico v newyorškem hotelu.

Sumljivi prenosi datotek
Časnik New York Times je poročal, da je bilo osebje IMF-a o kibernetskem napadu obveščeno po elektronski pošti v sredo. Opozorjeni so bili, da so opazili "sumljive prenose datotek" in da je preiskava pokazala, da so hekerji povezani z eno izmed vlad.

Svetovna banka je sporočila, da je iz previdnosti za kratek čas prekinila svojo medmrežno povezavo z IMF-om.

Hekerski vdor v sistem IMF-a je zadnji takšen v nizu podobnih napadov. Aprila so hekerji napadli Sony Playstation in ukradli podatke o približno sto milijonih uporabnikov, maja pa je bila napadena ameriška obrambna firma Lockheed Martin.