Na prvi Messengerjevi fotografiji je viden krater Debussy. Foto: Nasa
Na prvi Messengerjevi fotografiji je viden krater Debussy. Foto: Nasa

Messenger je v šestih urah posnel 363 fotografij, na prvi, ki jo je javnosti predstavila Nasa, pa je jasno videti krater, poimenovan Debussy, in del Merkurjevega površja v bližini severnega pola planeta. Čeprav sta Messenger in pred njim Mariner že pošiljala posnetke Merkurja, pa posnetkov površine, kot jih je posnel Messenger, še ni bilo videti.

Mariner "slikal" le eno stran
Prvo vesoljsko plovilo, ki se je približalo Merkurju, je bil Nasin Mariner 10, ki se mu je trikrat uspelo približati planetu. Prvič so njegovi inštrumenti zaznali magnetno polje, drugič je planet fotografiral, tretjič pa je prav tako zabeležil nove podatke o magnetizmu planeta. Mariner se je Merkurju vsakič približal iz iste strani, kar pomeni, da mu je uspelo posneti manj kot 45 odstotkov njegovega površja, piše Wikipedia. Misijo so izpeljali v letih 1974-1975.

Messenger kroži okoli Merkurja
Cilj druge odprave na Merkur, vesoljskega plovila Messenger, je bil zato "utirjenje" v tirnico, ki bi mu omogočila, da posname tudi tisto stran planeta, ki je Marinerju ni uspelo fotografirati. Messenger je na dolgo pot krenil leta 2004, na krovu rakete Boeing Delta 2. Po načrtu je leta 2005 opravil mimolet Zemlje, 2006 in 2007 mimoleta Venere, nato tri mimolete Merkurja in se, kot kaže, marca uspešno utiril v tirnico planeta.

Merkur - mali vroči planet
Merkur je Soncu najbližji planet. Obkroži ga v 88 dneh. Z Zemlje je viden v jutranjem in večernem mraku. Gre za kamnit planet z železnim jedrom, ki ustvarja magnetno polje. Njegovo površje je prepredeno s kraterji, satelitov in gostejše atmosfere pa nima. Površinske temperature na planetu se gibajo med -180 in 430 stopinj Celzija.