Mesec bo svetil za tretjino intenzivneje. Foto: MMC
Mesec bo svetil za tretjino intenzivneje. Foto: MMC

Perigej je točka, ko se Luna na svoji tirnici kar najbolj približa Zemlji. Luna namreč okoli Zemlje ne kroži po pravilni krožnici, temveč po elipsi in je v različnih časovnih obdobjih od Zemlje različno oddaljena.
Na najbolj oddaljeni točki, imenovani apogej, je Luna od našega planeta oddaljena 406.500 kilometrov, medtem ko je na perigeju oddaljena 356.000 kilometrov. Razlika 50.000 kilometrov lahko pripelje do precejšnje razlike v zaznavi, ki bo vidna tudi v soboto.

Kot poroča hrvaška tiskovna agencija Hina, se bo to zgodilo 5. maja ob 17.34 po srednjeevropskem času. Samo minuto pozneje se bo Mesec postavil v vrsto skupaj z Zemljo in Soncem in postal "veličastno poln".
Polna luna v perigeju je bila nazadnje 19. marca lani. Takrat je sicer bila 400 kilometrov bližje, kot bo to soboto. Lunina tirnica namreč ni stalna, temveč niha, zato je tudi polna luna v perigeju enkrat bližje, drugič dlje. Ko je najbližje, se fenomen poimenuje tudi "superluna".

Po ljudskem verovanju se ob polni Luni dogajajo neobičajne stvari. Tako naj bi se povečalo število sprejemov v bolnišnice in kaznivih dejanj, pa tudi ljudje naj bi se obnašali bolj čudno, kot se sicer. Večina sodobnih raziskav do zdaj ni potrdila nobenih povezav med različnimi Luninimi menami in pojavom kriminala, bolezni ali čudnega obnašanja ljudi.