Orodja bodo najprej na voljo študentom v ZDA, Zahodni Evropi in na Kitajskem, pozneje pa tudi študentom v drugih državah. Foto: EPA
Orodja bodo najprej na voljo študentom v ZDA, Zahodni Evropi in na Kitajskem, pozneje pa tudi študentom v drugih državah. Foto: EPA
Slovenskim uporabnikom programi za zdaj niso na voljo. Foto: MMC RTV SLO

Mladi bodo lahko brezplačno uporabljali orodja za razvijanje in oblikovanje programske opreme, oblikovali bodo lahko že izdelane spletne strani ali pa izdelali nove računalniške igre za igralno konzolo Xbox 360.

Na voljo Visual Studio, XNA Games Studio in Expression Studio
S pomočjo širokopasovne povezave bodo mladi na svoj računalnik lahko prenesli Visual Studio, XNA Game Studio in Expression Studio, ki konkurirajo bolj razširjenim programom Adobe Systemsa. Ustanovitelj Microsofta Bill Gates je dejal, da je precej oblikovalcev navajenih na Adobejeve programe, zato bo imel Microsoft precej koristi, če se bo uporaba njihovih orodij med mladimi bolj razširila.

Orodja bodo najprej na voljo študentom v ZDA, Zahodni Evropi in na Kitajskem, pozneje pa tudi študentom v drugih državah. Za potezo se je Gates odločil, ker se je kot najstnik večkrat prikradel v računalniško podjetje in bral priročnike o razvijanju programske opreme. To je bilo še v časih, ko so bili osebni računalniki in dostop do računalnika precej dragi.

V preteklosti programi na voljo le univerzam
V preteklosti je Microsoft študentom že ponudil svojo programsko opremo, vendar pa so se posamezne univerze nato same odločile, ali se bodo registrirale za programe. Tako so največkrat do programov prišli študenti računalništva na večjih univerzah. Gates upa, da bo projekt, ki ga je poimenoval DreamSpark, povečal število razvijalcev programov.