Tudi slovenski projekti bodo sodelovali pri evropskih raziskavah vesolja. Foto: Reuters
Tudi slovenski projekti bodo sodelovali pri evropskih raziskavah vesolja. Foto: Reuters


Predloge lahko do 27. maja podajo visokošolski zavodi, javni in zasebni raziskovalni zavodi, gospodarske družbe in druge pravne osebe, ki delujejo na področjih in konkretnih izdelkih, ki bi lahko pripomogli k razvoju vesoljskih dejavnosti, so sporočili z ministrstva.

Ministrstvo bo predloge projektov upoštevalo pri določanju prednostnih področij, ki se bodo financirala iz dobrega milijona evrov članarine, ki jo Slovenija plačuje Evropski vesoljski agenciji (Esa).

Področja, ki jih zajema načrt, so zlasti vesoljska astronomija in astrofizika, raziskovanje sončnega sistema, raziskave v zvezi z opazovanjem Zemlje in njihova uporaba, zlasti spremljanje stanja okolja, vremenoslovje, astronomija in geodezija ter telekomunikacije, še posebej satelitska navigacija.

Na prvem razpisu 10 projektov in 58 prijav
Marca lani je ministrstvo prvič objavilo tovrstni poziv za zbiranje predlogov projektov. Prispelo je 58 prijav, od tega je bilo pet odstotkov prijaviteljev iz zasebnega sektorja, vsi preostali pa so bili iz javnega. Evropska vesoljska agencija je iz tega nabora izbrala in potrdila 10 projektov.