Nasa je že poslala posnetke. Foto: EPA
Nasa je že poslala posnetke. Foto: EPA

Heide Stefanyshyn-Pieper in Steve Bowen sta se odpravila na šesturni sprehod, med katerim naj bi začela popravilo spoja na solarni plošči, ki ga bosta očistila in naoljila, dušikov rezervoar pa namestila s pomočjo robotske roke. V Nasinem televizijskem prenosu je bilo jasno videti, da je torba z vsem orodjem zdrsela v vesolje, potem ko je Piperjeva odstranila mazivo, ki je odtekalo iz posebne pištole z mazivom. "O, krasno!" je vzkliknila.

Vodja nadzorne misije v vesoljskem centru Johnson v Houstonu je dejal, da se je misija kljub incidentu uspešno nadaljevala. Med sprehodom sta vesoljca odstranila še toplotni pokrov, da bi pregledala modul japonskega vesoljskega laboratorija Kibo. Vesoljka si je orodje sposodila od svojega kolega, da sta lahko nadaljevala začeto delo na rotacijskem sistemu krogličnih ležajev. Vesoljski sprehod je trajal 6 ur in 52 minut, kar je, kljub incidentu, le dve minuti več od načrtovanega časa. Nasa zdaj spremlja izgubljene predmete, saj obstaja možnost, da postanejo nevarni ob trčenju z vesoljskimi vozili in drugimi napravami.

Pet drugih članov Endeavourja je skupaj s tričlansko ekipo MVP-ja s pomočjo robotske roke namestilo večnamenski modul Leonardo na MVP-ju, kar je prvi korak v namestitvi 14,5-tonske opreme, s katero bodo med drugim razširili bivanjski prostor za vesoljce, tako da bo prostora za šest namesto za tri vesoljce. Dobili bodo nove spalne prostore, prostor za vadbo, še eno stranišče, dve novi pečici za segrevanje hrane, hladilnik za hrano in pijačo, zmrzovalnik in pečico za znanstvene eksperimente.

Endeavour je na MVP prispel v nedeljo, tokratna misija pa naj bi trajala 15 dni.