Cassini je posnel nove fotografije Helene. Foto: EPA
Cassini je posnel nove fotografije Helene. Foto: EPA

18. junija je bil Cassini od površja Helene oddaljen 6.968 kilometrov. Bližje Heleni je bil le marca lani, ko se ji je približal na 1.820 kilometrov.

Tokrat se je Cassini "premaknil" na sončno stran Lune in posnel fotografije, ki bodo znanstvenikom omogočile, da sestavijo celotno sliko Saturnovega satelita in proučijo njegovo "zgodovino" ter vzroke za nenavadne vzorce njegovega površja.

Misija Cassini-Huygens je skupen projekt ameriške Nase, Evropske vesoljske agencije (ESA) in Italijanske vesoljske agencije (ASI). V vesolje so jo izstrelili 15. oktobra 1997, do Saturna pa je prispela 1. julija 2004. Pozneje se je razdelila na dve enoti, orbiter Cassini in sondo Huygens, piše v Wikipediji. Cassini zdaj kroži okrog Saturna in pošilja fotografije planeta in njegovih lun, Huygens pa je 14. januarja 2005 pristal na luni Titan in od tam poslal fotografije in atmosferske meritve.

Misijo so poimenovali po italijansko-francoskem matematiku, astronomu in inženirju Giovanniju Domenicu Cassiniju in nizozemskem astronomu, fiziku in matematiku Christiaanu Huygensu.