Med prvimi posnetki, ki so prišli na Zemljo, je tudi tale, kjer je v daljavi vidna visoka gora. Foto: EPA
Med prvimi posnetki, ki so prišli na Zemljo, je tudi tale, kjer je v daljavi vidna visoka gora. Foto: EPA
Curiosity
Pristanek Radovednosti je bil po besedah Vojka Kogeja, brezhiben. Foto: EPA
Curiosity
Rover v velikosti manjšega avtomobila, ki tehta 2,4 tone, je opremljen z orodji za jemanje in analizo vzorcev, poganja pa ga električni generator na plutonij, ki mu zagotavlja življenjsko dobo 14 let. Na dan naj bi prepotoval do 200 metrov po 154 kilometrov širokem kraterju Gale. Nasa predvideva, da bo misija trajala eno marsovsko leto oz. 22 "naših" mesecev. Foto: EPA
Mars
Slavje Nasinih znanstvenikov ob uspešnem pristanku Curiosityja. Foto: EPA

"Mars je nekoč že imel magnetosfero in morda lahko vplivamo, da jo ima spet,'' je na vprašanje, ali bi se človeško življenje lahko nadaljevalo na Marsu, odgovoril Vojko Kogej.

Vesoljsko vozilo Curiosity (Radovednost) je na Zemljo že poslalo prvi videoposnetek in fotografije. Na njih je vidna več kilometrov oddaljena gora, visoka več kot 5.000 metrov. Sicer pa so tla na območju, kjer je pristal Curiosity, ravna, na njih je vidno veliko drobnih prodnikov.

Sicer bosta na vesoljskem vozilu začeli delovati tudi dve anteni, ki naj bi olajšali komunikacijo z Zemljo. Prve raziskave bo največji raziskovalni laboratorij na kolesih do zdaj začel v tednu dni, prvo vrtanje, s katerim bo Curiosity pridobil vzorec tal z Marsa, pa lahko pričakujemo čez dober mesec.

Kakšen bo prispevek odprave Curiosity na Mars in kaj lahko pričakujemo, smo povprašali strokovnjaka za astronavtiko Vojka Kogeja.


Kaj bi z odkritjem Marsa lahko izvedeli o Zemlji?
Že dalj časa trajajoča primerjava planetov na posameznih področjih lahko prinese razumevanje pojavov na vsakem izmed njih posebej ali skozi primerjavo z drugimi planeti. Recimo, kako se je spreminjala klima na Marsu, kam je izginila voda. Potem lahko razumemo v drugi luči procese na Zemlji in mogoče tudi preprečimo kakšne katastrofične scenarije.

Kot recimo?
Veliko je recimo razprav o segrevanju Zemlje … a procese lahko drugače razumemo, če vidimo, kako se je kaj končalo drugje. Seveda ne more biti enako, saj so drugačni pogoji, a fizikalni in kemijski procesi so v principu povsod enaki.

Pravijo, da naj bi bile zanimive dejavnosti na Marsu pod površjem?
Lahko, da je nekaj te vode v obliki ledu pod površjem, to bodo zdaj verjetno ugotovili.
Torej bo rover Curiosity lahko tudi vrtal in tako pridobil vzorce?
Da, na tisti roki ima vse mogoče. Ogromno ima kamer. Pa laser, ki ga lahko usmeri v neko kamnino, jo nato uplini in nato zazna pline. Ni pa to primerljivo s tem, če bi lahko te vzorce analizirali na Zemlji, kar bodo poskusile izvesti prihodnje odprave.
Nekateri pravijo, da je to vprašanje za milijon dolarjev, pa vendarle – ali obstaja življenje na Marsu?
Jaz mislim, da je. Vse te sonde, ki so jih poslali na Mars, sicer pred izstrelitvijo razkužijo, da ne bi otežili kasnejših raziskav, saj potem ne bi vedeli, ali je to marsovskega ali zemeljskega izvora. A mogoče je, da je kakšen mikrob z Zemlje prišel do Marsa. Če je preživel, ne vem, saj tam razmere niso ravno prijazne. Prepričan sem, da bo tako, kot poje tista ruska pesem: tudi na Marsu bodo jablane cvetele …
Zakaj je takšno upanje, da bi se človeško življenje lahko nadaljevalo tudi na Marsu?
Mars je nekoč že imel magnetosfero (ima jo tudi Zemlja in jo ščiti ped Sončevim sevanjem) in morda lahko vplivamo, da jo ima spet ...
… kako pa lahko to dosežemo?
Morda s kakšnimi opnami. Jaz si predstavljam, da bi tam jablane najprej rasle pod opnami, ni pa to enostavna naloga.
Že obstaja vozilo za človeško odpravo na Mars?
Ne da bi vedel. Imeli smo že vozilo za vožnjo po Luni. Resda je tam šestkrat manjša težnost. Na Marsu pa bi recimo stokilogramski človek tam tehtal 38 kilogramov, 50-kilogramska deklica pa pol manj. Ko je Curiosity pristajal, sicer ima 899 kilogramov, je imel na Marsu 340 kilogramov.
Sicer pa ste v Odmevih pokazali navdušenje nad njegovim pristankom.
Da, ta je bil popoln kot slika. Vse je potekalo brezhibno. Pristal je celo tako natančno, da so z drugo sondo posneli pristajanje z nadzvočnim padalom. To sliko je Radovednost poslala kar po Twitterju. Slika je krasna. Zanimivo je, da sta Mars 2 in 3, ki so ju v Sovjetski zvezi izstrelili že leta 1971, imela majhni vozilci, težki 4,5 kilograma, ki sta bili napajani s pomočjo kabla in bi se lahko oddaljili 15 metrov, kolikor je dolg kabel. Meritve bi izvajala na meter in pol. zadeva sicer ni uspela, če pa bi uspelo, bi bila to seveda senzacija. Rekli bi: ''Prvo vozilo na Marsu!''
Kaj pričakujete od te odprave?
Lahko pričakujemo več o preteklosti Marsa. To, da je voda bila, so že dokazali. Tam, kjer je voda, je lahko, ne pa nujno, tudi življenje. Če bi našli kakšno sled, bi bilo to veliko presenečenje.