Prvi je mobilne aplikacije začel razvijati Apple, sledili pa so mu tudi drugi. Foto: MMC RTV SLO
Prvi je mobilne aplikacije začel razvijati Apple, sledili pa so mu tudi drugi. Foto: MMC RTV SLO

Študija trga in možnosti razvoja mobilnih aplikacij, ki jo je opravil Getjar, eden vodilnih ponudnikov programov za prenosne telefone, je pokazala, da bosta naslednji dve leti pomenili razcvet te panoge.

Getjar pričakuje, da se bo število aplikacij, prenesenih na telefone, do leta 2013 povzpelo s sedmih v letu 2009 na 50 milijard, kar pomeni več kot 92-odstotno letno povečanje. Skupno naj bi se na trgu mobilnih aplikacij do konca leta 2012 "obrnilo" 17,5 milijarde dolarjev, še pravijo pri Getjaru. Število spletnih ponudnikov tovrstnih aplikacij je sicer od leta 2008, ko so obstajali le štirje, do danes, ko jih je že 48, strmo raslo.

Ustanovitelj in vodja podjetja Getjar Ilja Laurs meni tudi, da Apple kmalu ne bo več vodilni proizvajalec aplikacij za mobilnike, saj že zdaj vedno več uporabnikov izbira med aplikacijami, ki jih izdelujejo BlackBerry, Microsoft, Google, Nokia in Samsung. Kot je za BBC še dejal Laurs, je bil Apple sicer prvi s tovrstno ponudbo, a so ga kaj hitro začeli posnemati tudi drugi proizvajalci prenosnih telefonov, pa tudi ponudniki drugih (spletnih) storitev.