Uporabniki mobilnih telefonov imajo ponekod po državi težave s signalom. Foto: BoBo
Uporabniki mobilnih telefonov imajo ponekod po državi težave s signalom. Foto: BoBo
Zima, led
Ključna je oskrba z elektriko. Foto: BoBo
Številni sestanki zaradi izrednih razmer
Cestni promet otežen, vlaki zamujajo
Ni vode in elektrike, zaprte šole

V Telekomu Slovenije pravijo, da največ težav ostaja na območjih Koroške, vzhodnega dela Maribora, dela Notranjske in Slovenske Bistrice z okolico

Pojasnili so, da si nemoteno delovanje telekomunikacijskih storitev še vedno prizadevajo zagotoviti z lastnimi agregati, a so njihova prizadevanja predvsem na območjih, kjer je zaradi vremenskih razmer največ težav, otežena - nekatere lokacije baznih postaj so namreč težko dostopne ali pa celo povsem odrezane od sveta.

"Tako da bomo popolno delovanje mobilnih storitev vsem uporabnikom lahko zagotovili šele, ko bo ponovno zagotovljena nemotena oskrba z električno energijo," so napovedali. Tudi po tem pa se bodo na bolj prizadetih območjih lahko pojavljale motnje pri zagotavljanju širokopasovnih storitev, saj so ponekod prekinjene tudi kabelske povezave, so opozorili.

Celovito sanacijo bodo na terenu začeli takoj, ko bodo to omogočale vremenske in varnostne razmere, obljubljajo.

Simobil uspel urediti Koroško in Postojno
V Simobilu pa so storitve znova vzpostavili na širšem območju Koroške regije - tako lahko uporabniki do njihovih storitev znova dostopajo v Mislinji, Dravogradu, Ravnah na Koroškem, Prevaljah in Črni na Koroškem. Storitve uporabnikom v Mežici, Poljani, Muti, Vuzenici in Radljah ob Dravi pa bodo predvidoma na voljo še danes oz. v najkrajšem času, so dodali.

Mobilne storitve jim je znova uspelo zagotoviti tudi za uporabnike na ožjem območju Postojne, na voljo pa so jim predvsem le govorne storitve.

Tušmobil spet vzpostavljen v okolici Grosupljega
Tudi v Tušmobilu so povedali, da je delovanje omrežja ponekod znova vzpostavljeno. To jim je v zadnjih urah uspelo storiti v okolici Grosupljega in na območju Višnje Gore ter ob avtocesti proti Gorenjski, vendar pa je odprava motenj odvisna od stanja pri napajanju z električno energijo. "Zaradi izrednih vremenskih razmer in izpada električnega napajanja tako na nekaterih območjih še vedno prihaja do motenj v delovanju Tušmobilovih storitev," so navedli.

Stanje se po njihovih besedah ves čas spreminja, položaj pa je še vedno najbolj problematičen na Koroškem, v notranjsko-kraški regiji (na območju Unca) ter v delu Štajerske. Z motenim delovanjem storitev se spopadajo tudi v delu Savinjske doline, v Ribnici, na Goriškem na območju Nove Gorice in v smeri Tolmina.

Težave tudi pri uporabi interneta
"Razmere na terenu se, predvsem zaradi velikih naporov delavcev v elektrodistribuciji, rahlo izboljšujejo, še vedno pa so zelo nestabilne. Tako nam zdaj dela večina naših kolokacij, še vedno pa imamo naročnike, ki zaradi izpadov električne energije ne morejo uporabljati naših storitev," pa so pojasnili v T-2. Ob tem so vse uporabnike, ki so brez električne energije, opozorili, da poskrbijo, da so telekomunikacijske naprave - TV-vmesniki, modemi, telefonski vmesniki ipd. - izklopljene, saj le tako lahko preprečijo okvare, ki bi nastale ob ponovnem priklopu.

Tudi uporabniki Amisa imajo ponekod težave, povezane z delovanjem interneta. V družbi ocenjujejo, da se bodo občasno še pojavljale težave.

Negotove napovedi
Napoved za naslednje dni naj bi bila glede telekomunikacijskih storitev po Sloveniji skoraj nemogoča, saj je vse odvisno od vremenskih razmer in ponovne vzpostavitve preskrbe z elektriko.

Številni sestanki zaradi izrednih razmer
Cestni promet otežen, vlaki zamujajo
Ni vode in elektrike, zaprte šole