Znanost in tehnologija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 22 glasov Ocenite to novico!
možgani, MRI
Možgani pod magnetno resonanco. Foto: Pixabay
Možgani na dlani
Oddaja je na sporedu vsak četrtek ob 7.35 na Prvem programu Radia Slovenija. Sledite ji lahko tudi na Twitterju pod @mozganinadlani. Foto: Radio Slovenija

Dodaj v

"Možgani - podstat vsega, kar smo in zmoremo"

Najskrivnostnejši organ v našem telesu
24. avgust 2017 ob 16:04
Ljubljana - Radio Slovenija

Človeških možganov in vsega, kar je z njimi povezano, se, posebno če so zdravi, pogostokrat niti ne zavedamo. Ob iskanju odgovorov o njihovem delovanju se vselej odpirajo nova vprašanja.

"Možgani so podstat vsega, kar smo, kar zmoremo, so tudi največja skrivnost, s katero se ne spopadamo samo znanstveniki. Pravzaprav nam tudi v vsakodnevnem življenju manjka informacij o tem, kako pravzaprav delujejo in kako jih lahko spodbudimo, da delujejo bolje oziroma jih na neki način oskrbimo z vsem, kar potrebujejo, da so dolgo zdravi in nas ohranjajo sposobne za življenje," je o možganih in pomenu širjenja znanja o njih razmišljala Maja Bresjanac z Inštituta za patološko fiziologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. "Vse to, kar počnemo, vse to znanje, je postavljeno na preizkušnjo in dobi svoj resen pomen, ko ga družba osvoji, ko postane neposredno koristno za vsakodnevno življenje ljudi."

Oddaja Možgani na dlani - nevron pred mikrofon je na sporedu vsak četrtek ob 7.35 na Prvem programu Radia Slovenija. Sledite ji lahko tudi na Twitterju pod @mozganinadlani.

Se zavedamo, kako ranljivi so?
"Možganov in vsega, kar nam predstavljajo in prispevajo k življenju, se zares težko zavedamo," je povedala profesorica, ki je poudarila tudi, da je na pohodu globalna epidemija neprenosljivih kroničnih bolezni, katere velik del predstavljajo motnje v delovanju možganov. To postaja vse večja težava tudi zaradi staranja prebivalstva, hkrati pa se večajo stroški za posredno in neposredno oskrbo. Ti po podatkih spletne strani Evropskega sveta za možgane v Evropi od januarja letos že presegajo 514 milijard evrov.

Kakšne vzorce vidite, če zaprete oči?
Geometrijski vzorci in igra svetlobe, ki jo zaznavamo tudi takrat, ko imamo oči zaprte, se imenujejo fosfeni. O njih je govorila prva v nizu radijskih oddaj Možgani na dlani, nevron pred mikrofon, ki je v tem tednu pripotovala do svoje stote epizode. Kot je v njej pojasnil Marko Hawlina, predstojnik katedre za oftalmologijo na ljubljanski medicinski fakulteti, se lahko pojavljajo v več oblikah. Gre za nekakšno "pravo malo igro med mrežnico in možgani". Pri tem so zelo pomembni tudi tako imenovani biofotoni oziroma delčki svetlobe, ki ne nastanejo mehansko, ampak z biološkimi procesi. Fosfeni se lahko pojavijo spontano, lahko pa jih sprožimo, na primer, če si mencamo oči. Že sredi 50. let prejšnjega stoletja naj bi nemški raziskovalec Max Knoll odkril, da s stimulacijo različnih delov možganske skorje, ki je odgovorna za vid, lahko "prikliče" točno določene fosfene, ki jih pacient zazna. To pa je še posebno izziv za prihodnost in predvsem za pomoč tistim, katerih vid je poslabšan oziroma ne vidijo.
100 milijard razlogov za radovednost
"V stotih epizodah smo nanizali več kot 800 minut zgodb o možganih. Pred slabima dvema letoma smo na Prvem v četrtkovih jutrih začeli to radijsko potepanje v svet naših nevronov in odzivi vseh tistih, ki sodelujejo, nas spremljajo in poslušajo, so zelo lepi," je povedala Mojca Delač, avtorica oddaje, v kateri je sodelovalo že več kot 60 slovenskih in 30 tujih strokovnjakov z različnih področij raziskovanja možganov: "Z njihovo pomočjo na poljuden način brskamo po svetu nevroznanosti, skušamo pojasniti fenomene, s katerimi se srečujemo vsak dan, sledimo novostim v raziskovanju možganov, raziskujemo delovanje in funkcije tega neverjetnega organa in seveda skrbimo tudi za jutranjo 'možgansko rekreacijo'." V naših možganih je približno 100 milijard nevronov in ob vseh povezavah in omrežjih, ki se ob tem prepletajo in spletajo, radovednosti in vprašanj zagotovo ne bo zmanjkalo.

Avdio: Jubilejna 100. epizoda oddaje Možgani na dlani je bila znova priložnost za razmislek o možganih in vsem, kar počnejo. V njej so se spomnili tudi 120-letnice prve uporabe besede sinapsa.D. P.
Prijavi napako
Komentarji
izo
# 24.08.2017 ob 19:45
Srce, pljuča in še kaj delujejo tudi brez možgan!

brez možganov in lastnega zavedanja je to samo kup mesa.
at111
# 26.08.2017 ob 12:03
kobajagi temu kar ti pišeš se reče NewAge in to sesutje religij in vzpostavitev satanističnega fašističnega sistema planirajo sedaj že cca 150 let.
Tko da deloma maš prov, to res planirajo ampak ne verjet vsem neumnostim k jih bodo nasul za dosego tega cilja :)
Dick Kurchevich
# 25.08.2017 ob 19:42
...možgani so zgolj sprejemnik signalov tako kot radio, se pravi je isto, če iščemo napovedovalca v ohišju radia ali zavest v možganih...

pa še dokaz:

https://www.sciencealert.com/a-man-who-lives-without-90-of-his-brain-is-challenging-our-understanding-of-consciousness
Truthurts
# 24.08.2017 ob 22:51
Možgani so edini organ, ki je poimenoval samega sebe
Mr.Bong
# 26.08.2017 ob 17:13
@RJSlo
# 25.08.2017 ob 10:40

Kaj naj naredim, da bi z zaprtimi očmi zaznaval te geometrijske vzorce in igre svetlobe?


Vzemi LSD ali 5g 'norih gob'. Lahko tud meskalin, DMT....
kobajagi7
# 26.08.2017 ob 11:04
Poglejte si raziskave in mnenja najboljših NEORTODOKSNIH svetovnih znanstvenikov.... Pravijo da ZAVEST in DALJNOROČNI SPOMIN nista v možganih.... Možgani so le mnogo bolj izpopolnjen PAMETNI TELEFON.... ki zavest in dalnoročni spomin dobiva iz POLJA KOZMIČNE ZAVESTI, ki je vsepovsod....PODOBNO PAMETNI TELEFON dobiva vse informacije skoraj v trenutku iz ogromnih DATA centrov širom po Svetu..... ne bo dolgo ko bo sedanja astrofizika, nevrologija in kozmologija tako OSMEŠENA IN ZAVRŽENA kot je bila z Galilejem in Kopernikom..etc... Ptolemaieva teorija.. Svetovni oblastniki in finančniki nas NALAŠČ držijo v ZMOTI kot jarce... ker se bo s tem RAZKRITJEM vse sesulo,,, tudi NAJVEČJE SVETOVNE RELIGIJE se na TO že pripravljajo ! KER BO LJUDEM ZELO TEŽKO DOPOVEDATI, DA BOG sicer obstaja, vendar je povsem drugačen od njihovih tisočletnih učenj..!
mb128
# 25.08.2017 ob 08:31
artoum
V it iskalnik vpiši vegetativen živčn sistem in beri!
artoum
# 25.08.2017 ob 03:06
maj me nekdo popravi
Srce, pljuča in še kaj delujejo tudi brez možgan! ......... pa še peristaltika vse do anusa ... pa delovanje vseh notranjih organov.......... ampak , a ni to funkcija malih možganov?
vse kar dela naše telo brez naše zavesti je delo malih možganov? ne vem no vprašam.
tristokosmatih
# 01.09.2017 ob 10:33
Se pravi, da se tiste zvezde, ki jih vidiš, ko te nekdo kresne po buči, strokovno imenuje "fosfeni".
zml
# 31.08.2017 ob 22:19
Dobra ta oddaja, da se sliši še kaj drugega kot kakšno bo vreme in koliko je ura. Besede, ki ti dajo mislit...
luckyss
# 26.08.2017 ob 13:36
Bilo bi utopično pričakovati, da najbolj "napredne" vojske tega planeta ne vlagajo velikih sredstev na tem področju...torej vplivanje na človeški um na razdaljo....
Očitno jim gre dobro, kajti porast političnih levo desnih ovc je izjemen...
Stranski učinek je verjetno tudi ta, da je narod povsem blesav, mislim kot sogovorniki ali vozniki na cestah ;)
mb128
# 25.08.2017 ob 17:09
novi_xy
Priporočam ti, da v it iskalnik vpišeš poleg že prej omenjenega vegatatvnega žrivčnega sistema še mali možgani in si ogledaš njuno lokacijo v telesu!
novi_xy
# 25.08.2017 ob 13:54
@mb128
No z naslovom se ravno ne bi strinjal. Srce, pljuča in še kaj delujejo tudi brez možgan!

Mislim, da to ne bo res. Omenjeni organi delujejo brez človekove zavesti (ki je v "velikih" možganih), medtem, ko omenjene nezavedne funkcije kontrolirajo mali možgani. Eno je zavest, drugo pa veliki oz. mali možgani.
vombat98
# 25.08.2017 ob 12:24
meni pa pri zaprtih očeh plešejo samo oblečene ženske, kaj je z mojimo možgani??
RJSlo
# 25.08.2017 ob 10:41
P. S. Sem probal. Če izklopim ženske vidim samo temo. :)))
RJSlo
# 25.08.2017 ob 10:40
Geometrijski vzorci in igra svetlobe, ki jo zaznavamo tudi takrat, ko imamo oči zaprte, se imenujejo fosfeni.
------------------------------------------
No ja. Ko jaz zaprem oči mi plešejo same gole ženske. Kaj naj naredim, da bi z zaprtimi očmi zaznaval te geometrijske vzorce in igre svetlobe? Ali sem samo čudak?
mb128
# 24.08.2017 ob 16:40
No z naslovom se ravno ne bi strinjal. Srce, pljuča in še kaj delujejo tudi brez možgan!
Kazalo