Zdravniki so pozdravili delovanje prvega vsadka, ki neposredno obvladuje robotsko roko z zaznavanjem pacientovih možganskih signalov. Foto: Reuters
Zdravniki so pozdravili delovanje prvega vsadka, ki neposredno obvladuje robotsko roko z zaznavanjem pacientovih možganskih signalov. Foto: Reuters

58-letna ženska uporablja možganski vsadek za nadzor robota, ki ji je prinesel skodelico kave k ustnicam.

To je prvič, da je premaknila kak predmet, odkar je hroma. "Na začetku sem se morala osredotoči na mišice, ki bi jih uporabljala za opravljanje določenih nalog," je povedala. "BrainGate je naraven in udoben, zato sem se hitro navadila na njegovo uporabo," je še dodala.

Zdravniki so pozdravili delovanje prvega vsadka, ki neposredno obvladuje robotsko roko z zaznavanjem pacientovih možganskih signalov.

Naprava je vsajena v možgansko skorjo
Dosežek je del raziskave v ZDA, v okviru katere preizkušajo vsadke, imenovane BrainGate, ki jih zdravniki vidijo kot prvi korak k napravam, ki lahko omilijo poškodbe živčnega sistema in omogočajo ohromelim ljudem ponovno pridobiti nadzor nad svojimi okončinami ali amputirancem premikati proteze.

Naprava velikosti tabletke je kirurško vsajena nekaj milimetrov v možgansko skorjo, kjer njene tanke elektrode spremljajo bolnikove delovanje živcev.

Povrnitev gibanja bolnikovih lastnih udov ostaja končni cilj
Eden izmed razlogov za skrb glede možganskih vsadkov je, da ti postopoma izgubijo sposobnost zaznavanja živčnih signalov, saj se okoli elektrod sčasoma oblikuje trše tkivo. Ob tem je spodbudno, da so zdravniki pri omenjenih poizkusih lahko po petih letih od vsaditve vsadka še vedno zaznali koristne signale.

"Čeprav robotske roke omogočajo praktično pomoč, kljub temu ostaja povrnitev gibanja bolnikovih lastnih udov končni cilj," je pojasnil eden izmed raziskovalcev.