Muhe se ne potijo, ohlajajo se s
Muhe se ne potijo, ohlajajo se s "slinjenjem". Foto: BoBo

Napihovanje mehurčkov te vrste muhe, ki ji rečejo tudi orientalska straniščna muha, so znanstveniki že nekaj časa opazovali, pred meseci pa so v študiji predstavili, zakaj je muha razvila takšno vedenje. "Ko gre tekočina v mehurčku iz telesa, prihaja do izhlapevanja, to pa znižuje temperaturo tekočine. Muha nato ohlajeno kapljico posesa nazaj in posledično se zniža tudi telesna temperatura same muhe," pojasnjuje raziskovalec Denis Andrade z brazilske Universidade Estadual Paulista v Rio Claru.

Raziskovanja so se lotili s pomočjo infrardečih kamer, s katerimi so zabeležili spremembe temperature v telesu muh, medtem ko so napihovale mehurčke. Ugotovili so tudi, da se napihnjeni mehurček rdečkaste barve ohlaja zelo hitro – v le 15 sekundah se njegova temperatura spusti tudi do 8 stopinj Celzija pod temperaturo okolice.

Ko ga muhe vsesajo, se zniža tudi njihova telesna temperatura. Temperatura glave je nižja za eno stopinjo Celzija, trupa za pol stopinje, trebuha pa za 0,2 stopinje Celzija, še dodatno pa pade, če muha nadaljuje napihovanje mehurčkov. Muhe napihnejo več mehurčkov, ko je temperatura zraka v okolici višja, če pa je v okolici visoka vlažnost, se napihovanje zmanjša, saj vlaga omejuje izhlapevanje.

Muha chrysomya megacephala živi v toplih krajih, ima zelenomodro telo in je velika okoli centimetra. Jajčeca odlaga v poginulih živalih in jo zato uporabljajo v forenzičnih preiskavah.