Opica iz rodu makakov pleza po napeljavi v Daki, glavnem mestu Bangladeša. Foto: EPA
Opica iz rodu makakov pleza po napeljavi v Daki, glavnem mestu Bangladeša. Foto: EPA

Neprofitna organizacija Odbor zdravnikov za odgovorno medicino (PCRM) je prejšnji teden na ameriško ministrstvo za kmetijstvo (FAO) vložilo pritožbo o "neustrezni oskrbi živali" v Davisovem centru za primate Univerze v Kaliforniji, poroča Independent. Gre za makake, ki jih Muskovo podjetje Neuralink uporablja za testiranje mikročipov v možganih.

Opice so bile med testiranji izpostavljanje "ekstremnemu trpljenju", na primer zaradi vrtanja v lobanjo med vstavljanjem čipov. Med letoma 2017 in 2020 je Neuralink možganske čipe preizkušal v 23 opicah, pri čemer jih je kar 15 poginilo, trdi PCRM.

"Skoraj vsaka opica, ki je imela vsadke v glavi, je trpela zaradi izčrpavajočih učinkov na zdravje. Odkrito povedano so pohabljali in ubijali živali," je za ameriški časopis New York Post povedal Jeremy Beckham, direktor za zagovorništvo raziskav pri PCRM-ju.

Organizacija še trdi, da je Neuralink zagrešil devet kršitev ameriškega zakona o zaščiti živali.

Neuralink evtanaziral osem opic – tudi zaradi okvar naprave

Podjetje Neuralink, ki je do zdaj testiranja mikročipov v možganih prašiča in opic predstavljalo kot zgodbo velikega uspeha, se je v ponedeljek v zapisu na svojem blogu odzvalo na obtožbe PCRM-ja. Priznali so, da so med testiranji "evtanazirali osem opic", zavrnili pa obtožbe o "ekstremnem trpljenju".

Dve opici so evtanazirali ob "načrtovanih končnih datumih za zbiranje pomembnih histoloških podatkov", šest pa zaradi kirurških zapletov, okvar naprave ali okužb, povezanih z napravo.

Sorodna novica Elon Musk predstavil pujso s čipom v možganih

Testiranje na živalih je pogoj za klinične preizkuse na ljudeh, so v svojem odzivu sporočili iz Neuralinka in poudarili, da so "absolutno zavezani delu z živalmi na najbolj human in etičen način, kar je mogoče". Pri tem so kot primer navedli, da so prostori za živali veliko večji, kot zahtevajo uradne regulacije.

"Uporaba vsake živali je bila skrbno načrtovana za uravnoteženje znanstvenega odkritja in etične uporabe živali," še dodaja podjetje, ustanovljeno leta 2016.

Čip, velikosti kovanca, v lobanji je povezan z možgani

Naprava, ki jo razvija Neuralink, je pravzaprav čip, velikosti kovanca, ki ga vsadijo v lobanjo. Čip se nato z drobnimi žicami, 20-krat tanjšimi od človeškega lasu, razpreda v možgane.

Žice so opremljene s 1024 elektrodami, ki v teoriji lahko spremljajo možgansko dejavnost in električno stimulirajo možgane. Vsi podatki se brezžično prenašajo prek čipa v računalnike, kjer jih lahko raziskovalci preučujejo, potencialno delovanje možganskega vsadka pri ljudeh opisuje Business Insider.

Musk še lani trdil, da je Neuralink v opicah "varen in zanesljiv"

Nove informacije o ravnanju z živalmi nasprotujejo dozdajšnjim trditvam in promocijskim materialom Neuralinka. Aprila lani so na YouTubu, denimo, objavili videoposnetek na videz zadovoljne opice, ki na zaslonu prek možganskega vsadka telepatsko igra videoigro Pong.

"Neuralink dobro deluje pri opicah, izvajamo veliko testiranj in samo potrjujemo, da je zelo varen in zanesljiv /.../," pa se je na lanski konferenci direktorjev v organizaciji časopisa Wall Street Journal bahal Elon Musk, navaja Guardian.

Sožitje človeka z umetno inteligenco

Končni cilj podjetja Neuralink pri razvoju možganskih mikročipov je ustvariti "sožitje človeka z umetno inteligenco".

Zgodnje različice tehnologije se sicer osredotočajo na zdravljenje bolezni oziroma telesnih okvar. Musk obljublja, da bo tehnologija "nekomu s paralizo omogočila, da pametni telefon s svojim umom uporablja hitreje kot nekdo, ki uporablja palec", poroča Guardian. Ob tem še pravi, da bi tehnologija paraliziranim ljudem morebiti lahko povrnila možnost premikanja.

Klinični preizkusi na ljudeh že letos?

Neuralink si prizadeva še letos začeti klinične preizkuse možganskih vsadkov na ljudeh. O nameri priča tudi razpis za delovno mesto direktorja kliničnih preizkusov, ki ga je Neuralink objavil januarja letos, sta poročala New York Post in Guardian.

"Upamo, da bomo imeli to (mikročipe, op. a.) v naših prvih ljudeh, ki bodo ljudje s hudimi poškodbami hrbtenjače, kot so tetraplegiki, naslednje leto. Čakamo na odobritev uprave za hrano in zdravila (FDA)," je na lanskem dogodku Wall Street Journala dejal Musk.

Odbor zdravnikov za odgovorno medicino po razkritju o evtanaziranih opicah opozarja, da so "izjemno skeptični" glede pripravljenost podjetja Neuralink za začetek izvajanja preizkusov možganskih čipov na ljudeh v letošnjem letu.