Če imate doma mačko in je vaš otrok alergičen, je več možnosti, da dobi izpuščaje. Foto: EPA
Če imate doma mačko in je vaš otrok alergičen, je več možnosti, da dobi izpuščaje. Foto: EPA

Otroci z alergijo na mačke, ki imajo za ljubljenčka mačko, so v večji nevarnosti, do četrtega leta so dojemljivejši za alergične reakcije. Čeprav raziskovalci niso mogli ugotoviti, kaj je glavni vzrok za razlike, so nedvoumno dokazali, da so bolj izpostavljeni otroci družin, ki imajo mačke, kot tistih, ki imajo pse.

Vodja raziskave Tolly Epstein je v dolgoletno raziskavo vključila 636 otrok in ugotavljala, kako okoliščine vplivajo na razvoj dihalnih težav in alergičnih obolenj na otroke.

Izbira hišnega ljubljenčka je pomemben dejavnik
Izkazalo se je, da sta pomemben dejavnik tudi izbira hišnega ljubljenčka. Otroci, ki so imeli pozitivne rezultate za alergijo na pse, imajo do četrtega leta manj možnosti, da bi dobili izpuščaje, če ima družina že od otrokovega rojstva doma psa. Medtem pa imajo otroci z alergijo na mačke in ki imajo doma tega ljubljenčka, veliko več možnosti, da bodo dobili izpuščaje.

"Otroci, ki imajo doma mačko, še preden so dopolnili eno leto in imajo alergijo, bodo do četrtega leta 13-krat verjetneje dobili izpuščaje," je povedala Epsteinova in dodala, da povečane nevarnosti pri malčkih, ki nimajo alergij, ni.