Foto:
Foto:
Robot, FRI
Ekipa ljubljanske fakultete za računalništvo in informatiko je s humanoidnim robotom Naom zmagala na konferenci FET v Pragi. Foto: www.ec.europa.eu

Laboratorij za umetno inteligenco fakultete za računalništvo in informatiko (FRI) je zmagal na spremljajoči razstavi s svojim eksponatom - humanoidnim robotom. V laboratoriju, ki ga vodi akad. prof. Ivan Bratko, so v okviru projekta XPERO razvili inteligentni sistem, ki omogoča, da humanoidni robot Nao sam zgradi "miselni model" svojega okolja.

Demonstracijo robota, ki je na razstavi pritegnila največ pozornosti udeležencev in medijev, je razvil Jure Žabkar s skupino študentov. Robot se giblje v zanj povsem novem svetu, o katerem na začetku ne ve ničesar. Pri tem s svojimi senzorji opazuje spremembe v okolju in samostojno odkriva zakonitosti sveta. Tako se najprej nauči orientacije v svojem prostoru in osnovnega ravnanja z objekti.

Dosežek FRI-ja osnova za tehnologije nove generacije
Posebna odlika ljubljanskega robota je, da ob tem odkriva tudi zelo abstraktne pojme, kot je pojem stabilnosti strukture, ki jo sestavi iz raznih predmetov, ali pa teoretični fizikalni pojem prostostne stopnje. Taki pojmi omogočajo robotu bistveno globlje razumevanje svoje okolice, kot ga dosežejo običajni roboti. Rezultati projekta XPERO so lahko osnova za tehnologijo nove generacije industrijskih robotov, ki jih ne bo treba programirati, ker se bodo programirali sami. V projektu, ki ga sicer koordinira Univerza Bonn-Rhein-Sieg, sodelujejo poleg Ljubljane še partnerji iz Avstrije, Italije, in Francije.

Prva konferenca projektov, ki jih financira Evropska komisija, je potekala v Pragi med 21. in 23. aprilom.

A. Me.

V spodnji fotogaleriji si lahko ogledate še nekaj fotografij s konference.