Temperature na Luni je merila Nasina sonda. Foto: EPA
Temperature na Luni je merila Nasina sonda. Foto: EPA

Temperaturo so sredi zime v najhladnejšem kraterju na severnem polu izmerili s posebnim merilcem, imenovanim Diviner. David Paige s kalifornijske univerze je pojasnil, da je okolje na Luni najbolj termalno ekstremno v celotnem sončnem sistemu. Medtem ko se lahko temperature na Luninem ekvatorju čez dan dvignejo do 127 stopinj, se ponoči na polih zelo spustijo.

Naprava Diviner je del Nasine sonde Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), ki so jo izstrelili junija letos in neprekinjeno deluje od julijskega vklopa.

Tako kot Zemlja ima tudi Luna svoje letne čase. Ti so povezani z nagibom njene osi. Za večino delov Lune ta (1,45 stopinj) ni pomemben, na polih pa pomeni majhno, tristopinjsko spremembo pri sončnem vzhodu čez vse leto. To dejstvo po besedah Davida Paigea povzroča pomembne razlike med Luno in Zemljo v obsegu senc in temperature.

Deviner je najnižjo poletno temperaturo južnega pola - ta znaša -238 stopinj Celzija - izmeril v najtemnejših kraterjih južnega pola, na severnem polu pa je pred zimskim solsticijem izmeril -249 stopinj Celzija.