Znanstveniki menijo, da lahko temperatura temne snovi pojasni, kakšni delci jo sestavljajo. Foto: EPA
Znanstveniki menijo, da lahko temperatura temne snovi pojasni, kakšni delci jo sestavljajo. Foto: EPA

Strukture, oddaljene tisoče svetlobnih let, naj bi oblikovala tako imenovana temna snov, o kateri znanstveniki vedo zelo malo, čeprav predstavlja večino snovi v vesolju. Temna snov ne odbija svetlobe in je ne moremo neposredno videti, a deluje po zakonih gravitacije in nase privlači pline, zvezde in planete.

Glede na računalniški model naj bi obstajale povezave med novonastalimi zvedzami in temperaturo temne snovi med njimi. "Prvič smo opazili, da lastnosti temne snovi ključno vplivajo na lastnosti zgodnjih zvezd," je povedal Tom Theuns iz Univerze v Durhamu.

V mrzli temni snovi se delci gibljejo zelo počasi, medtem ko z višanjem temperature postanejo vse hitrejši. "Če temno snov sestavljajo hitro premikajoči se delci, se zvezde oblikujejo v dolgih, tankih nitkah," je ugotovitve študije povzel Theuns.

Cevaste strukture so dolge približno četrtino dolžine rimske ceste in vsebujejo približno 10-milijonkrat več snovi in plina kot Sonce.

Zvezde, ki so nastale iz hladne temne snovi, naj bi bile bistveno, bistveno večje od zvezd v rimski cesti, zato bi za njihovo opazovanje potrebovali izjemno močne teleskope, ki vidijo zelo daleč v vesolje, dodaja Theuns.