Signali iz okolja, kot je čas dnevne svetlobe, vplivajo na dnevni ritem, ki ga mnoge rastline uporabljajo za nadzor nad cvetenjem in zorenje. Foto: EPA
Signali iz okolja, kot je čas dnevne svetlobe, vplivajo na dnevni ritem, ki ga mnoge rastline uporabljajo za nadzor nad cvetenjem in zorenje. Foto: EPA

Z uporabo računalniškega modela so strokovnjaki z univerze v Edinburghu, s kalifornijskega Inštituta za tehnologijo in z univerze v Warwicku prikazali delovanje notranje biološke ure. Ugotovili so, da je mehanizem precej zapleten, saj mora čez dan zaznavati različne količine svetolobe, prav tako pa upošteva tudi letne čase. Znanstveniki so se preučevanja vplivov na biološko uro lotili, da bi odkrili vzroke za težave s spanjem, ki povzročajo težave pri navajanju na nov časovni pas (ang. jet lag) in težave zaradi izmenskega dela.

Znanstveniki so tako dobili boljši vpogled v to, kar žene notranji ritem pri ljudeh, živalih in rastlinah. Signali iz okolja, kot je čas dnevne svetlobe, vplivajo na dnevni ritem, ki ga mnoge rastline uporabljajo za nadzor nad cvetenjem in zorenje. Poleg tega bodo znanstveniki kmalu lahko razvili žita, ki se lahko spopadejo s podnebnimi spremembami.

Carl Trönin iz edinburške univerze je pojasnil, da boljše razumevanje biološke ure pomeni boljše možnosti za njen nadzor. "Naša raziskava skuša razložiti, kako in zakaj se pri posameznih bitjih razvijejo notranji ritmi. Upamo, da bodo podatki uporabni za zdravljenje nespečnosti ter pri razvoju žit, ki bodo dolgoročno odporna."