Otroci in najstniki veliko časa preživijo pred računalnikom ali na mobilnih napravah. Foto: EPA
Otroci in najstniki veliko časa preživijo pred računalnikom ali na mobilnih napravah. Foto: EPA
AppLock
AppLock je dokaj preprosta aplikacija, ki omogoča zaklenitev določenih aplikacij, za katere ne bi želeli, da bi imeli otroci do njih dostop. Foto: MMC RTV SLO
Kids Place
Kids place je aplikacija in pravzaprav posebno namizje, namenjeno otrokom. Foto: MMC RTV SLO
Screen Time
Aplikacija Screen Time je namenjena nadzoru nad uporabo mobilne naprave otroka. Foto: MMC RTV SLO
Secure Teen
Aplikacija Secure Teen deluje ves čas v ozadju in sama blokira dostop do neprimernih vsebin na spletu. Foto: MMC RTV SLO

Seveda je glavna naloga staršev, da otrokom pojasnijo, kakšen svet jih obdaja, po navadi postopno in previdno. Toda splet je medij trenutka, kar pomeni, da so lahko otroci v trenutku izpostavljeni neprimernim vsebinam, saj starši ne morejo neprestano nadzorovati njihovega početja. Na osebnih računalnikih se to še lahko nekako omeji, z razmahom mobilne tehnologije (telefoni, tablice) pa je to postalo težje.

Zato ni čudno, da obstaja kar precejšnje število namenskih aplikacij za mobilne naprave, ki omogočajo staršem omejevanje dostopa do spletnih vsebin njihovim otrokom oziroma jim omogočajo nadzor nad tem, kako otroci uporabljajo svoje mobilne naprave.

V tokratnem testu sem preizkusil nekaj aplikacij za mobilne naprave z operacijskim sistemom Android iz več razlogov. Prvič, ta operacijski sistem je najbolj zastopan na mobilnih napravah pri nas, kot drugo so številne aplikacije za androidne naprave bodisi zastonj bodisi stanejo manj kot recimo za naprave z iOS in tretjič, zaradi odprte narave operacijskega sistema imajo aplikacije za naprave z Androidom več funkcij kot za druge operacijske sisteme. Ne nazadnje pa obstajajo različice nekaterih od teh aplikacij tudi za druga okolja. Moram tudi poudariti, da je velika večina aplikacij v angleškem jeziku in so prirejene za filtriranje angleških vsebin, vendar je to vseeno mnogo bolje, kot pa biti brez nadzora.

Aplikacije za starševski nadzor bi lahko v grobem razdelili v dve skupini. V prvi so aplikacije, ki si jih namestijo starši na svoje mobilne naprave in so namenjene mlajšim otrokom, ki še nimajo svojih mobilnih naprav in uporabljajo naprave svojih staršev. Z njimi starši poskrbijo, da otroci ne dostopajo do neprimernih vsebin oziroma sploh ne dostopajo do spleta ter hkrati zavarujejo svojo mobilno napravo pred morebitnimi spremembami nastavitev, izbrisi aplikacij in vsebin (fotografij, videov, dokumentov), ki bi jih lahko otroci storili nevede (ali pa namerno).

AppLock
AppLock je dokaj preprosta aplikacija, ki omogoča "zaklep" določenih aplikacij, za katere ne bi želeli, da bi do njih otroci dostopali: npr. nastavitve, spletno trgovino Google Play, spletni brskalnik oziroma katero koli aplikacijo, ki je naložena na vaš telefon. Prav tako je mogoče onemogočiti dostop do stikov, SMS-sporočil, Gmaila, Facebooka. Dobrodošla dodatna možnost je spravilo fotografij in videov, za katere nočete, da bi jih drugi videli, v poseben sef, tako da je videti, kot ta teh posnetkov sploh ni na telefonu. Za tiste bolj paranoične so na voljo še dodatne nastavitve, ki še bolj "zaklenejo" vaš telefon. Da bi lahko spremenili nastavitve "zaklepanja" telefona, pa je treba odkleniti samo aplikacijo, in sicer z risanjem določenega vzorca.

Plus: zastonj, preprosto upravljanje, sef za posnetke.
Minus: ni v slovenščini, včasih se prevečkrat po nepotrebnem oglasi glede zaklepanja/odklepanja določenih aplikacij.

Kids Place
Ta aplikacija je pravzaprav posebno namizje, namenjeno otrokom. Najprej je treba nastaviti PIN-številko, s katero aplikacijo odpremo oziroma zapremo. Nato je treba izbrati aplikacije, ki bodo na namizju, ter možnost dostopa do spleta (prek WiFi) za te aplikacije. Otrok bo tako lahko ob aktiviranju aplikacije dostopal le do tistih aplikacij, igric ipd., ki ste jih potrdili. Otrok ne bo mogel dostopati do drugih aplikacij oziroma vsebin na telefonu. Za izhod je treba vpisati PIN-številko, ki jo poznajo samo starši.

Plus: zastonj, preprosta aplikacija.
Minus: samo za mlajše otroke, starejši lahko obidejo aplikacijo z resetiranjem

V drugo skupino aplikacij za starševski nadzor pa spadajo aplikacije, ki jih je treba naložiti na mobilno napravo otroka in večinoma tudi na mobilno napravo starša.

Screen Time
Kot že ime aplikacije pove, je ta namenjena nadzoru nad uporabo mobilne naprave otroka. Aplikacijo je treba naložiti tako na napravo starša kot na napravo otroka. Starši lahko določijo, koliko časa lahko otrok gleda v telefon (torej je zaslon vklopljen) in kdaj lahko telefon sploh uporablja oziroma kdaj se zaslon izklopi (recimo ob devetih zvečer). Prav tako je mogoče določiti, do katerih aplikacij otrok nima dostopa ali ima dostop le ob določenem času. Starši lahko na svojem telefonu potem preverijo, katere aplikacije je otrok uporabljal oziroma ali je dostopal do spleta in katere strani je obiskoval.

Plus: zastonj, dober nadzor nad uporabo telefona
Minus: ne blokira neprimernih spletnih vsebin, ni primerno za starejše najstnike
Secure Teen
Za malo starejše otroke, predvsem najstnike, pa je ena izmed boljših aplikacij Secure Teen. Aplikacijo je treba naložiti na otrokovo mobilno napravo, določiti geslo za dostop do upraviteljskih nastavitev in aktivirati. Aplikacija potem deluje ves čas v ozadju in sama blokira dostop do neprimernih vsebin na spletu. Starši prek spletne strani proizvajalca spremljajo otrokovo aktivnost, njegovo komunikacijo (SMS, klici, Facebook, Instagram), ugotovijo njegovo lokacijo ter določijo, katere aplikacije lahko uporablja oziroma do katerih spletnih vsebin lahko dostopa. Lahko celo preprečijo uporabo novo naložene aplikacije.

Plus: zastonj osnovna različica, hitre nastavitve, veliko nadzora.
Minus: starši lahko preverjajo le prek spleta (na telefonu je to malo težje), dodatne nastavitve so plačljive, nekaterih vsebin vendarle ne blokira (predvsem YouTube).

Poleg brezplačnih aplikacij si lahko starši omislijo tudi plačljive različice s številnimi dodatnimi nastavitvami in predvsem boljšimi algoritmi filtriranja neprimernih vsebin. Take plačljive aplikacije so na primer Norton Family, ESET Parental Control (ta ima 30-dnevno brezplačno preizkusno različico ter zna slovensko) ter Kaspersky SafeKids.

Vladimir Milovanović