Tablet X1 ima modularno zasnovo in na tablico se lahko priključijo različni moduli in seveda tipkovnica. Foto: MMC RTV SLO
Tablet X1 ima modularno zasnovo in na tablico se lahko priključijo različni moduli in seveda tipkovnica. Foto: MMC RTV SLO
false
Na hrbtni strani tablice se nahaja zelo uporabno stojalo, ki omogoča tablici pokončno lego. Foto: MMC RTV SLO
false
Eden izmed treh modulov, ki so trenutno na voljo za Tablet X1, je dodatna baterija, ki omogoča daljše delovanje brez priklopa na polnilec. Foto: MMC RTV SLO
false
Pisalu za zaslon na dotik je namenjena posebna zanka ob robu tablice. Foto: MMC RTV SLO
false
false
false
false

Zlati časi tabličnih računalnikov so očitno vsaj za nekaj časa minili. Ameriški tržni analitiki International Data Corporation (IDC) so napovedali, da bo prodaja še pred leti zelo priljubljenih tablic letos upadla za 5,9 odstotka. Vsaj glede tistih, ki delujejo na operacijskih sistemih Android ali iOS. Toda vseeno obstaja tržna luknja, kjer si največji kos reže veliki osmoljenec zadnjega desetletja Microsoft. Tekmeci so ga na področju mobilnih naprav povsem potolkli. Epizoda s prevzemom Nokie se je klavrno končala. Toda Microsoft je s svojim operacijskim sistemom Windows še vedno zelo močan na področju osebnih računalnikov in prenosnikov. Čeprav njihova prodaja iz leta v leto upada.

Microsoft je na področju tablic pred leti skušal neuspešno konkurirati s svojimi tablicami Surface, hibridom med tablicami in prenosniki oz. tablicami s snemljivo tipkovnico. Toda resnejšega odziva ni bilo, vse dokler ni na trg prišla tretja generacija najzmogljivejšega Microsoftovega hibrida Surface Pro 3. Prislužil si je laskave ocene, saj se je po svojih sposobnostih povsem približal ultra lahkim prenosnim računalnikom. S tem je prepričal številne, ki so še vedno namesto na tablice prisegali na delo z notesniki, tako zaradi načina dela, kot tudi zaradi večjih zmogljivosti naprav.

Hibridi med notestniki in tablicami naj bi bili izdelek, ki bo v bližnji prihodnosti najbolj prepričeval potrošnike. Zato je Microsoftova serija Surface Pro dobila številne posnemovalce. Na neki način jo je s svojo najsposobnejšo tablico iPad Pro kopiral tudi Apple.

Trgovske police so se v zadnjih letih napolnile z najrazličnejšimi mešanci med tablicami in prenosnimi računalniki, od cenenih, ki so glede na zmogljivosti na ravni tablic, do takšnih, ki po zmogljivosti in ceni sodijo v višje razrede prenosnih računalnikov. Med njimi je nedvomno tudi Lenovo Tablet X1, ki smo ga v MMC-ju dobili na kratek preizkus.

Zmogljiva tablica v retro videzu
Lenovo Tablet X1 cilja na poslovne in druge uporabnike, ki so si zaradi narave svojega dela ali iz drugih razlogov že v preteklosti omislili ultra lahke prenosnike. In s čim naj bi jih Lenovov hibrid prepričal? Tablet X1 je v bistvu zelo sposobna "modularna" tablica, ki deluje na operacijskem sistemu Windows 10 in jo poganja Intelov procesor iz družine mCore, s katerimi so opremljeni številni ultra lahki prenosniki.

Pri Lenovu niso eksperimentirali z oblikovanjem, temveč so ostali zvesti slogu prenosnih računalnikov Think Pad, ki jih je, tedaj še za IBM, v začetku devetdesetih let oblikoval nemški industrijski oblikovalec Richard Sapper. Sredi tipkovnice se tako poleg sledilne ploščice še vedno nahaja za ThinkPade značilna sledilna ploščica "Track Point". Čeprav je povsem nepotrebna. Napravi je priloženo pisalo za zaslon na dotik, ki je seveda mnogo bolj uporabno.

Precej prepričljivi so tudi kompaktno črno kovinsko ohišje, ostra in živa slika na visokoločljivostnem zaslonu ter teža naprave, ki s tipkovnico vred znaša le 1,1 kilograma.

Začetniške težave?
Na drugi strani številne majhne pomanjkljivosti Tablet X1 porinejo bolj med tablice kot med prenosne računalnike. Tipkovnica je za hibride med tablico in prenosnikom več kot solidna, toda vseeno se le stežka meri z notesniki v enakem cenovnem razredu. Na voljo je zgolj nekaj priključkov (USB 3.0, USB Type-C, prek katerega se naprava polni, mini priključek za zaslon). Podobno kot druge tablice ima kameri na sprednji (2MP) in zadnji strani (8MP). Uporabnost zadnje kamere, glede na dimenzije in težo naprave, je precej vprašljiva.

Tablet X1 je, tudi zaradi svojih tehničnih lastnosti, nedvomno zelo zmogljiv in pri delu z njim, vsaj v času preizkusa, bi težko našteli resnejše pripombe. Razen ene. Najbrž ni težko uganiti, da gre za baterijo. Čeprav naj bi naprava delovala kar deset ur, je malo intenzivnejše delo njeno dobo skrajšalo na slabih pet ur. Gledanje videovsebin pa jo še dodatno izžame in se je čas uporabe brez priključka na polnilec skrajšal proti dvema urama. Ob tem se je začel tablični del tudi precej segrevati, tako da je držanje tablice v rokah ob gledanju videovsebin postajalo rahlo neprijetno, vsekakor pa moteče.

Dodatni moduli
Nekaj odstavkov pred tem je omenjeno, da je Tablet X1 "modularna" tablica. Lenovo se je namreč odločil, da bo skušal nekatere naštete pomanjkljivosti odpraviti s posebnimi moduli, ki si pripnejo na tablico. Gre za precej neobičajen koncept, toda poleg naprave je mogoče dokupiti tri module. Testni napravi je bila priložena dodatna baterija, ki podaljša delovanje naprave za približno pet ur. Na baterijskem modulu pa sta tudi še dodatna vhoda HDMI in USB 3.0. (stal naj bi okoli 150 evrov). Druga dva modula sta projektor, namenjen predstavitvam, in 3D-kamera, ki naj bi služila skeniranju fizičnih objektov (cena naj bi bila okoli 220 evrov).

Sklep
Kitajski tehnološki velikan Lenovo neprestano zalaga tržišče s cenovno ugodnimi napravicami. Toda na drugi strani skrbi, da prenosni računalniki z imenom ThinkPad ostajajo dediščina linije, ki si jo je zamislil nekoč vodilni proizvajalec osebnih računalnikov IBM. Lenovo pa jo je odkupil pred nekaj več kot desetletjem. Lenovo Tablet X1 utira pot hibridnim računalnikom tablica/prenosnik v višjem cenovnem razredu in skuša prepričati tiste, ki so prisegali na lahke prenosne računalnike namesto na tablice, ker so te premalo ponujale. Tablet X1 je tako kot vsa linija Thinkpad namenjen tistim, ki potrebujejo zmogljivo napravo za svoje delo. Poslovnemu duhu je primerna tudi cena, saj se dviga od evrskega tisočaka navzgor. Končna ocena - gre za zmogljivo napravo, ki pa ima svoje začetniške težave.