Za tiste, ki se radi vozijo z avtobusi, obstaja kar nekaj aplikacij, na primer LPPbus Ljubljana za iOS ter Ljubljana Bus, Lj Bus in LPP vozni redi za Android naprave. Zadnja je še najprivlačneje narejena, ponuja pa seveda čase prihodov avtobusov za vse postaje v omrežju LPP. Foto: Vladimir Milovanović
Za tiste, ki se radi vozijo z avtobusi, obstaja kar nekaj aplikacij, na primer LPPbus Ljubljana za iOS ter Ljubljana Bus, Lj Bus in LPP vozni redi za Android naprave. Zadnja je še najprivlačneje narejena, ponuja pa seveda čase prihodov avtobusov za vse postaje v omrežju LPP. Foto: Vladimir Milovanović
Aplikacija Grem z vlakom lepo prikaže vozne rede za vse relacije, ceno prevoza, ali je treba prestopati in ali je mogoče s seboj vzeti še kolo. Prav tako je mogoče izbrane relacije dati med priljubljene. Foto: Vladimir Milovanović
Pred nekaj leti je skupina študentov računalništva in družboslovja razmišljala, kako bi privarčevali s prevozi med kraji v Sloveniji. Posledica tega »tuhtanja« je spletna stran prevoz.org in aplikacija Prevoz (iOS) oziroma Prevoz.org (Android), kjer je mogoče poiskati prevoz praktično kamor koli v Sloveniji po sistemu sopotništva. Foto: Vladimir Milovanović
V Ljubljani so uvedli storitev delitve avtomobilov (car sharing) Avant2Go. 30 avtomobilov na električni pogon (BMW i3, Renault ZOE, Smart ED) je mogoče najeti za določen čas na dvanajstih točkah v Ljubljani in na letališču Jožeta Pučnika. Foto: Vladimir Milovanović
Nekatera podjetja so razvila lastno aplikacijo za iskanje (njihovih ) taksijev (npr. Taxi Metro), druga pa so se povezala z dvema aplikacijama, ki za zdaj samo v Ljubljani omogočata iskanje prostih taksistov različnih podjetij. Iz Slovaške je k nam zaneslo Hopin taxi. Foto: Vladimir Milovanović

e bilo včasih malo težje kot danes, saj je bilo težko dobiti prave informacije, pa še te so bile včasih napačne. Potem je tu še prilagajanje prevoznikom, pa čeprav se ti mudi.

Na koncu si porabil preveč časa in denarja, da si prišel iz enega konca mesta na drugega ali v kakšen drug kraj. Zato ni čudno, da s(m)o Slovenci tako mahnjeni na lastne avtomobile.

Seveda se je dalo včasih hitro dobiti taksi, če si imel pravo telefonsko številko, toda tisti, ki so iskali kakšen drug prevoz (avtobus, vlak, tako imenovani car sharing – delitev avta, kolo itd.), pa so se morali znajti, kakor so vedeli in znali. Na srečo smo v zadnjih nekaj letih dobili namenske aplikacije, ki omogočajo uporabnikom pametnih telefonov, da hitro poiščejo prevoz ali informacije o prevozih.

Na žalost pa so te informacije, vsaj glede prevozov v mestih, večinoma na voljo prebivalcem ali obiskovalcem Ljubljane, saj v drugih mestih, razen informacij o voznih redih avtobusov, trenutno ni mogoče dobiti dobrih aplikacij.

V grobem bi lahko razdelili aplikacije na tiste, ki ponujajo informacije glede prevozov po vsej Sloveniji, to je prevoze z avtobusom, vlakom ali kot sopotnik v tujem avtu, in na tiste, ki pomagajo najti prevoz v samih mestih. V prvi skupini tako najdemo aplikacijo za iskanje avtobusnih povezav po vsej Sloveniji Slobus – vozni redi za naprave Android.

Avtorji aplikacije sicer trdijo, da je mogoče dobiti informacije za vse avtobusne povezave, a mnoge manjkajo, pa tudi nekatere vmesne postaje. Drugače pa kar dobro deluje. Mogoče je videti čas odhoda in prihoda, trajanje potovanja, razdaljo in ceno prevoza. Prav tako je mogoče določeno relacijo dati med priljubljene in tako hitro dostopati do želenih informacij.

Grem z vlakom
Za ljubitelje voženj z vlaki je na voljo aplikacija Slo železnice za iOS in Android, ki dobiva informacije od Slovenskih železnic, tako da je bolje uporabiti kar njihovo aplikacijo Grem z vlakom, ki pa je trenutno na voljo le za uporabnike Androidov. Aplikacija lepo prikaže vozne rede za vse relacije, ceno prevoza, ali je treba prestopati in ali je mogoče s seboj vzeti še kolo. Prav tako je mogoče izbrane relacije dati med priljubljene.

Dobrodošli so tudi podatki o ovirah in zamudah na linijah. Aplikacija deluje hitro, morda manjka le možnost rezervacije ali nakupa vozovnice, toda to je verjetno prehud zalogaj za naše železnice.

Sopotništvo prevoz.org
Pred nekaj leti je skupina študentov računalništva in družboslovja razmišljala, kako bi privarčevali s prevozi med kraji v Sloveniji. Posledica tega "tuhtanja" so spletna stran prevoz.org in aplikacija Prevoz (iOS) oziroma Prevoz.org (Android), kjer je mogoče poiskati prevoz praktično kamor koli v Sloveniji po sistemu sopotništva.

Torej poiščete voznika, ki gre v določen kraj, in plačate za stroške goriva (včasih celo manj). Ponudba je zelo velika, razen seveda za manj obiskane kraje, a tudi tam se je mogoče dogovoriti s ponudnikom prevoza. Izbirate lahko med različnimi cenami prevoza in med znanimi ali neznanimi vozniki, s katerimi potem stopite v stik in se dogovorite za podrobnosti.

Kdaj pride naslednji avtobus?
Kot je bilo omenjeno že na začetku, je za iskanje prevoza v mestu še najbolje poskrbljeno v Ljubljani. Za tiste, ki se radi vozijo z avtobusi, obstaja kar nekaj aplikacij, na primer LPPbus Ljubljana za iOS ter Ljubljana Bus, Lj Bus in LPP vozni redi za Androide. Ta je še najprivlačneje narejena, ponuja pa seveda čase prihodov avtobusov za vse postaje v omrežju LPP. Izberete lahko postajo s seznama ali na zemljevidu poiščete vam najbližjo postajo. Lahko pa poiščete linijo, si ogledate, kje poteka, in preverite vozne rede. Lahko si tudi določite in na namizje postavite priljubljene postaje.

Aplikacija je hitra in enostavna za uporabo, glede točnosti pa je vse odvisno od sistema Telargo podjetja LPP, od katerega aplikacija pridobiva podatke. To pomeni, da marsikdaj podatki o prihodu avtobusa na določeno postajo niso popolnoma točni, zato je treba vedno vzeti kakšno minuto ali dve rezerve. Se pa aplikacija redno posodablja. Na podoben način delujeta aplikaciji Marprom Vozni Redi (Android) in Maribor bus (iOS), ki ponujata informacije o voznih redih in postajah za mestne avtobuse v Mariboru. Za Koper je na voljo aplikacija MOKBus (Android).

Kje je najbližji BicikeLJ?
Ljubljančani in tudi turisti so hitro posvojili ponudbo mestnih koles pod imenom Bicikelj, s katerimi se je mogoče za razmeroma majhen denar premikati po mestu, saj je to eden najhitrejših načinov prevoza v Ljubljani. Za uporabnike te storitve so na voljo kar tri aplikacije, Bicikelj Ljubljana (iOS), Kolo Ljubljana in Bicikel (Android).

Vse delujejo na podoben način, to je glede na lokacijo uporabnika razvrstijo najbližje postaje Biciklja in povedo, koliko je prostih koles na teh postajah. Prvi dve sta v angleščini, kar je fino za turiste. Je pa treba pogosto osveževati podatke, ker se le-ti nenehno spreminjajo, da ne bi potem razočarano ugotovili, da na izbrani postaji pač ni več prostih koles.

Iskalci prostih taksistov
V številnih svetovnih mestih je aplikacija Uber pošteno pretresla posel taksistov, ki so tudi nasilno protestirali proti uvedbi te storitve. Pri nas se Uber kljub številnim napovedim še ni pojavil, so pa zato taksisti dobili nekaj drugih možnosti povezovanja. Nekatera podjetja so razvila lastno aplikacijo za iskanje (njihovih) taksijev (npr. Taxi Metro), druga pa so se povezala z dvema aplikacijama, ki za zdaj samo v Ljubljani ponujata iskanje prostih taksistov različnih podjetij. Iz Slovaške je k nam zaneslo Hopin taxi, slovenski razvijalci pa so naredili aplikacijo Taxissimo.

Obe sta na voljo za iOS in Andorid (prva za iOS v angleščini) in delujeta precej podobno. Na zemljevidu se pojavijo najbližji taksiji glede na položaj uporabnika, nato pa lahko z izbiro taksija pogledate, koliko ta taksist računa na kilometer in kako hitro bo pri vas. Pri Taxissimu je mogoče tudi določiti drugo lokacijo, kjer želite vstopiti v taksi. Hopin taxi pa ima mnogo več možnosti izbire, saj si lahko ogledate avtomobile oziroma določite, kakšen avto želite (limuzina, karavan, ...), ali boste imeli s seboj otroke, žival, pregledate ocene določenega taksista in izberete način plačila.

Obe aplikaciji delujeta hitro, naročilo taksija pa se tudi izvede zelo hitro. Obe aplikaciji trenutno še zbirata taksiste, tako da je ponudba še malo omejena, a sčasoma se bo to spremenilo, pri Taxissimu celo napovedujejo, da bodo ponudili svoje storitve tudi v drugih slovenskih mestih.

Delitev električnih avtomobilov
Za tiste, ki ste bolj ekološko ozaveščeni in napredno misleči (ter imate malo več denarja na razpolago), pa so v Ljubljani uvedli še storitev delitve avtomobilov (car sharing) Avant2Go. 30 avtomobilov na električni pogon (BMW i3, Renault ZOE, Smart ED) je mogoče najeti za določen čas na dvanajstih lokacijah v Ljubljani in na letališču Jožeta Pučnika. Postopek registracije je malo daljši, saj je treba opraviti izobraževanje in se oglasiti v njihovi poslovalnici, da lahko začnete uporabljati njihove avte, kar stane 59 evrov. Prek namenske aplikacije Avant2Go (za iOS in Android) lahko hitro pregledate, kje so kakšni prosti avtomobili in koliko so napolnjeni. Cena prevoza se giblje od 0,05 evra do 0,1 evra na minuto plus kilometrina 0,2 do 0,3 evra na kilometer.