Apple je lani prodal 12 milijonov iPadov. Foto: EPA
Apple je lani prodal 12 milijonov iPadov. Foto: EPA

Kupcem bo naprava na voljo v prvi polovici letošnjega leta. Opremljena je z Googlovim operacijskim sistemom Android. Tako kot preostale tablice je narejena predvsem za brskanje po spletu, igranje iger in branje elektronskih knjig, prav tako pa bo mogoče tudi na Toshibini predvajati videe visoke ločljivosti.

Tablica ima 25,4-centimetrski zaslon, težka pa je 770 gramov. Opremljena je z Nvidiinim mobilnim procesorjem Tegra 2, s spletom se poveže prek Wi-fi-ja, ni pa se sposobna priklopiti na omrežja mobilne telefonije. Kamero ima nameščeno spredaj in zadaj, omogočen pa bo tudi dostop do trgovine z aplikacijami. Najcenejša Toshibina tablica bo na voljo za okoli 380 evrov, v družbi pa že načrtujejo razvoj celotne družine tablic.

Toshiba sicer obvladuje približno pet odstotkov svetovnega računalniškega trga, zdaj pa si bo delež prizadevala povečati tudi na račun tabličnih računalnikov. Letos naj bi trg tabličnih računalnikov narasel na več kot 50 milijonov izdelkov, saj sta svoja izdelka na trg že poslala tudi Research in Motion ter HP. Apple, ki je lani prodal več kot 12 milijonov iPadov, naj bi trg po napovedih analitikov obvladoval tudi letos. Konkurenti, kot sta Samsung in Dell, ki sta svoji tablici na trg poslala že pred časom, Applu namreč ne morejo cenovno konkurirati.