68-letni Masakava deluje na Inštitutu za teoretsko fiziko na univerzi v Kjotu. Foto: EPA
68-letni Masakava deluje na Inštitutu za teoretsko fiziko na univerzi v Kjotu. Foto: EPA

Nagrado so prejeli Japonca Makoto Kobajaši in Tošihidi Masakavi ter Američan japonskega rodu Joičiru Nambu.

V obrazložitvi podeljene nagrade je Švedska kraljeva akademija znanosti sporočila, da je bil 87-letni Nambu nagrajen za odkritje mehanizma spontanega razpada simetrije subatomskih delcev. Že leta 1960 je namreč začel matematično opisovati spontani razpad simetrije v fiziki osnovnih delcev, medtem ko je njegovo delo pomagalo pri razvoju standardnega modela fizike osnovnih delcev.

68-letni Masakava in 64-letni Kobajaši sta odkrila izvor razpada simetrije delcev, ki napoveduje obstoj vsaj treh vrst kvarkov v naravi. Čeprav sta to napovedala že leta 1972, pa so njune napovedi potrdili šele pred kratkim, in sicer leta 2001 s poskusi v pospeševalnikih v Stanfordu v ZDA in v Cukubi na Japonskem.

Do zdaj še nepojasnjen razpad simetrije delcev naj bi bil v samem izvoru vesolja oziroma v jedru t. i. velikega poka, s katerim je pred približno 14 milijardami let nastalo vesolje. Po teoriji bi morali
nastati enaki količini materije in antimaterije, ki bi se morali medsebojno izničiti. Toda do tega ni prišlo, ker naj bi na vsakih 10 milijard delcev antimaterije obstajal en dodatni delec materije. Ta razpad simetrije pa naj bi ustvaril vesolje, v katerem živimo.