Nekatere ulice pri nas so preveč osvetljene, opozarjajo v društvu Temno nebo. Foto: Javna razsvetljava
Nekatere ulice pri nas so preveč osvetljene, opozarjajo v društvu Temno nebo. Foto: Javna razsvetljava
Žarnice LED
Žarnice LED oddajajo belo svetlobo. Foto: EPA

Andrej Mohar iz društva pojasnjuje, da LED svetila sicer imajo določene prednosti, obenem pa so kot zunanja razsvetljava problematična predvsem zaradi bele svetlobe, ki onesnažuje bistveno bolj kot današnje natrijeve svetilke.

"Slednje so ta trenutek še vedno najbolj energetsko učinkovita rešitev, pa tudi cenovno so sprejemljive. Zato ne vidimo nobenega ekonomskega smisla, zakaj bi šli v zelo draga svetila, ki bi prihranila od pet do deset odstotkov električne energije. Takšen prihranek je zanemarljiv ob dejstvu, da je marsikatera ulica ali cesta v Sloveniji osvetljena tudi do trikrat preveč," je dejal Mohar. Te dni po njegovih besedah poteka prvi sodni postopek državljana proti Mestni občini Ljubljana, ker so mu na nepomembno stransko ulico postavili za 500 odstotkov močnejšo svetilko, kot jo zahtevajo standardi.

Predvidoma aprila bo ministrstvo za gospodarstvo občinam z razpisom ponudilo 14 milijonov kohezijskih evrov za sofinanciranje energetsko učinkovite prenove javne razsvetljave.

V društvu Temno nebo opozarjajo, da naj bi bile te LED-svetilke vprašljive tudi iz zdravstvenih razlogov. Svetloba namreč ponoči prekine človekov normalni "dan in noč" ritem, s tem pa tudi tvorbo hormona melatonina.

Pomanjkanje zadnjega strokovnjaki povezujejo s povečanjem obolevnosti za rakom in nekaterimi drugimi boleznimi, trdi Mohar.

"Zgledujmo se po Američanih in Nemcih"
Drugače pa pravi prvi mož družbe SG Automotive Robert Grah, čigar podjetje je lani po vsem svetu prodalo okoli 22.000 svetilk. Kot pravi, z LED-tehnologijo dosežemo bistveno nižjo porabo električne energije, tudi do 90 odstotkov, dolgo življenjsko dobo, pa tudi za belo nevtralno svetlobo z višjo barvno reprodukcijo.

Na pomisleke Grah odgovarja, da v tujih študijah v zvezi s tem niso uspeli najti nič usodnega.

"Če Američani, kjer se hitro lahko pojavijo milijonske tožbe, menijo, da je to prava tehnologija in celo do 50 odstotkov subvencionirajo ne zgolj energetsko varčnejšo, pač pa energetsko LED varčnejšo razsvetljavo, podobno počnejo tudi Nemci, potem vendarle verjetno vedo nekaj več kot pri nas," je povedal.