Priprava predloga nove tipkovnice je trajala leto dni in pol. Foto: MMC RTV SLO
Priprava predloga nove tipkovnice je trajala leto dni in pol. Foto: MMC RTV SLO

Ena glavnih razlik od obstoječe tipkovnice je, da so vse tipke, ki jih zdaj poznamo pod angleškimi izrazi, poslovenjene. Enter naj bi tako postal potrdi, Esc izhod, na zdajšnji tipki Caps Lock bo napis Velike črke, znaka @ in € pa naj bi zaradi pogostosti uporabe s tretje ravni (dostop v kombinaciji s tipko Alt Gr) premaknil na drugo raven (kombinacija s tipko Shift).

Večina evropskih držav je po navedbah inštituta že sprejela nacionalne standarde za tipkovnico, ki sledijo mednarodnemu standardu ISO 995, torej je že čas, da to stori tudi Slovenija. Na inštitutu poudarjajo, da nov izvirni standard ne bo odpravil obstoječih tipkovnic, ampak samo dal uporabnikom večjo možnost izbire. "Uporabnik ima na voljo možnost izbrati tisto tipkovnico, ki je vsestransko boljša in lažja za uporabo."

Delovna skupina Sista je osnutek standarda pripravljala približno leto dni, skupaj s sprejemom osnutka na tehničnem odboru pa je priprava trajala leto in pol. Pri tem so se člani delovne skupine držali dogovora, da se na drug položaj premakne čim manj znakov z osnovne lege na obstoječi tipkovnici, in se tako uporabnikom omogoči lažji prehod na novo tipkovnico.

C. R.