Če že ne boste mogli spati, se vsaj zazrite v nočno nebo in občudujte
Če že ne boste mogli spati, se vsaj zazrite v nočno nebo in občudujte "superluno". Foto: EPA

V primerjavi z videzom, ko je Luna najbolj oddaljena od Zemlje, je "superluna" kar za 30 odstotkov večja in deluje 14 odstotkov svetleje. Ljudje, ki bodo zgrešili tokratni nočni pojav, bodo morali na naslednjo "superluno" počakati na 10. avgust 2014, saj gre za pojav, ki se ponavlja na vsakih 15 luninih ciklusov oz. 14 mesecev.

Luna bo v Ljubljani vzšla ob 19.49, zašla pa ob 4.10. Za preostalo Slovenijo se podatki razlikujejo za največ +4,5 minute (za skrajni zahod države) in -8,5 minute (za skrajni vzhod Slovenije).

"Luna kroži okoli Zemlje po ovalni orbiti. Če v trenutku, ko se najbolj približa Zemlji, to sovpada s polno luno, je res lahko videti gromozanska," je za BBC naključni pojav opisala strokovnjakinja za vesolje Heather Couper. "Superluna je lahko večja večja kot običajno, če jo vidimo zvečer, ko Luna vzhaja, pri čemer gre za nekakšno optično prevaro," še pojasnjuje Couperjeva.

Čez 14 dni na najbolj oddaljeni točki
Od Zemlje bo Luna nocoj v točki, poimenovani perigej, oddaljena 356.990 kilometrov. Najbolj oddaljen pa bo Zemljin satelit v letošnjem letu že 7. julija, ko bo razdalja med Luno in Zemljo v točki apogej znašala 406.493 kilometrov. Povprečna oddaljenost edinega naravnega satelita od Zemlje je sicer 382.500 kilometrov.

Znanstveniki zatrjujejo, da med perigejem Luna nima večjega vpliva na ljudi kot ob drugih polnih lunah, čeprav je res, da obstajata perigejska plima in oseka, ko je nihanje morij najizdatnejše v letu.