Temperatura na Keplerju 22b naj bi bila okoli 22 stopinj Celzija. Foto: EPA
Temperatura na Keplerju 22b naj bi bila okoli 22 stopinj Celzija. Foto: EPA

Planet Kepler 22b je kakih 600 svetlobnih let od Zemlje, je približno 2,4-krat večji od našega planeta, temperatura na njem pa se giblje okoli 22 stopinj Celzija. Za pot okoli svoje Soncu podobne zvezde potrebuje 290 dni. Gre za najbližji doslej potrjeni planet, podoben našemu.

Nasini znanstveniki pa za zdaj še ne vedo, ali je Kepler 22b sestavljen predvsem iz kamenin, iz plina ali iz tekočine, naj bi pa verjetno imel tako vodo kot kopno.

Francoski astronomi so sicer letos že potrdili obstoj prvega eksoplaneta, tj. planeta zunaj našega Osončja, ki izpolnjuje ključne zahteve za obstoj življenja na njemu. Poimenovali so ga Gliese 581d. A Kepler 22b, ki so ga prvič ugledali leta 2009, je prvi tovrstni planet, ki so ga potrdili Nasini znanstveniki.

Na misiji do novembra 2012
Astronomi morajo za potrditev obstoja nekega eksoplaneta vsak trikrat zabeležiti, kako ta planet obkroži oz. prekrije svojo zvezdo.

Nasa je sicer na konferenci v Kaliforniji tudi sporočila, da je s pomočjo Keplerjevega teleskopa odkrila več kot tisoč novih potencialnih planetov.

Nasina prva misija iskanja Zemlji podobnih planetov, ki krožijo okoli sonc, podobnih našemu, se je začela marca 2009 in naj bi trajala do novembra 2012. Kepler se lahko pohvali z največjo kamero, ki so jo doslej poslali v vesolje. Zasnovan je tako, da spremlja stalni pas neba oz. kakih 150.000 zvezd.