Nasinovo novo vesoljsko plovilo Orion zamuja. Foto:
Nasinovo novo vesoljsko plovilo Orion zamuja. Foto:

V vesoljski agenciji Nasa so do pred kratkim načrtovali, da bodo že čez pet let v vesolje poslali novo vesoljsko plovilo, ki bo zamenjalo dosedanje že precej dotrajane vesoljske taksije. Toda zaradi pomanjkanja finančnih sredstev se to zdaj skoraj zagotovo ne bo zgodilo leta 2013, kot so prvotno načrtovali, temveč šele leta 2014 ali celo leto pozneje.

Za Naso je to zelo velik problem, saj bodo po sedanjih načrtih zadnji polet s sedanjimi plovili opravili leta 2010, po tem obdobju in do prihodka naslednikov pa dobesedno ne bodo mogli leteti v vesolje, temveč si bodo morali pomagati so z ruskimi raketami oziroma z morebitnimi zasebnimi projekti, ki bi bili medtem na voljo.

Za agencijo, ki načrtuje ponoven obisk Lune, čez kako desetletje pa tudi osvojitev Marsa, je to resna zavora v razvoju, obenem pa tudi vnovična zamuda pri gradnji Mednarodne vesoljske postaje. Nasa se je sicer intenzivno pogajala s podizvajalci za znižanje razvojnih in proizvodnih stroškov, vendar so s tem tudi zamudili roke, s katerimi bi bila nekoliko pospešena predstavitev leta 2013 še mogoča.

Novico je napisal uporabnik Vladimir Djurdjič.