Zanimivo je, da bo ameriški teleskop v vesolje ponesla evropska raketa Ariane 5. Foto: Reuters
Zanimivo je, da bo ameriški teleskop v vesolje ponesla evropska raketa Ariane 5. Foto: Reuters
Webbov teleskop
Posebno ogledalo bo teleskopu zmogljivosti še povečalo. Foto: Reuters

Webbov vesoljski teleskop, vreden ogromnih 4,5 milijarde dolarjev, naj bi nadomestil 17 let stari Hubblov teleskop, ki že postaja zastarel. Novi teleskop bo nameščen še dlje od Zemlje in bo s 24 metri širine in z 12 višine skoraj trikrat večji od svojega predhodnika.

Vesoljski teleskopi, ki so podobno kot sateliti nameščeni v vesolju, so veliko zmogljivejši od tistih, nameščenih na Zemlji, Webbov pa bo imel še ogromno ogledalo, ki mu bo zmogljivosti še povečal. Teleskop bo zavzel položaj 1,5 milijona kilometrov od Zemlje.

V vesolje šele leta 2013
Teleskop, ki je poimenovan po nekdanjem Nasinem uslužbencu, naj bi v vesolje poslali junija leta 2013. Do tedaj bo nalogo še naprej opravljal Hubblov teleskop, ki so ga v vesolje poslali leta 1990 in je na Zemljo poslal slike Sončevega sistema, oddaljenih zvezd in planetov ter oddaljenih galaksij, ki so nastale nedolgo po velikem poku.

Čeprav je novi teleskop precej zmogljivejši od svojega predhodnika, bo njegova doba trajanja - deset let - precej krajša. Projekt menda dobro napreduje, za zdaj pa si je model v naravni velikosti mogoče ogledati v vesoljskem narodnem muzeju Smithsonian v Washingtonu.