Fosil bakterije, najden v meteoritu. Hoover je forografije objavil v članku v reviji Journal of Cosmology. Foto: journalofcosmology.com
Fosil bakterije, najden v meteoritu. Hoover je forografije objavil v članku v reviji Journal of Cosmology. Foto: journalofcosmology.com

Richard B. Hoover, astrobiolog, zaposlen v Nasinem Marshall Space Flight Centru, je na delu zelo redke vrste meteorita CI1 odkril fosile bakterij in neznanih organizmov. Na Zemlji so do zdaj našli le devet primerkov tega meteorita. "Najdba kaže, da je življenje razširjeno tudi zunaj planeta Zemlja," pravi.

Sam je preučevanju padlih meteoritov posvetil zadnjih 10 let. "To področje je le malo raziskano, saj bi večina znanstvenikov dejala, da je nemogoče, da bi meteoriti prinašali dokaze o zunajzemeljskem življenju."

Nekaterih fosilov ni mogel prepoznati
Fosil bakterije je odkril, ko je razlomil meteorit CI1 in kamnino pregledal s pomočjo vrstičnega elektronskega mikroskopa, ki omogoča, da raziskovalec opazi ostanke fosilov. In res jih je opazil - fosilne ostanke mikroorganizmov, ki so precej podobni tistim, ki jih najdemo na našem planetu.

A med njimi so tudi taki, ki so videti dokaj nenavadno. "Nekaterih nisem mogel identificirati, saj so tako nenavadni. Pokazal sem jih drugim znanstvenikom, pa so tudi oni zbegani," razlaga Hoover.

Odkritje bodo pregledali in ocenili tudi drugi
Ker so njegova odkritja presenetljiva in kontraverzna, so povabili 100 znanstvenikov, da pregledajo material, pisno analizo pa so poslali še na več kot 5.000 naslovov relevantnih raziskovalcev. Hoover je svoje odkritje objavil tudi v zadnji številki revije Journal of Cosmology.

Članek v angleškem jeziku lahko najdete na tej povezavi.