Grenlandski morski pes doseže spolno zrelost šele pri okoli 150 letih. Foto: Wikipedia
Grenlandski morski pes doseže spolno zrelost šele pri okoli 150 letih. Foto: Wikipedia

Grenlandski morski psi so zelo počasi rastoča vrsta, zrastejo okoli centimeter na leto in dosežejo končno velikost okoli pet metrov, piše spletni BBC. Živijo v mrzlih vodah severnega Atlantika, njihovo število pa je zelo pičlo, saj spolno zrelost dosežejo šele v 150 letih, pred drugo svetovno vojno pa so jih močno prelovili.

Da bi ugotovili dejansko starost, ki jo ta vrsta lahko doseže, je ekipa pod vodstvom Juliusa Nielsena, morskega biologa z Univerze v Københavnu, analizirala 28 živali, ki so bile v mreže ujete poleg ciljnih rib in so vmes večinoma že poginile. Kar nekaj čas pa so najprej tuhtali, preden so sploh našli način, kako določiti njihovo starost.

Ogrožena populacija
Ugotovili so, da je leča očesa grenlandskega morskega psa sestavljena iz posebne beljakovine, ki se v telesu po dobi razvoja ne obnavlja več. Zato so vsem 28 živalim odvzeli to tkivo in ga testirali z metodo ogljikovega izotopa, da bi določili njegovo starost.

Izkazalo se je, da je najstarejša okoli pet metrov dolga samica. Ker omenjena metoda ne da natančnih rezultatov, je razpon starosti ujete samice med 272 in 512 leti, a raziskovalci verjamejo, da je številka z veliko verjetnostjo nekje vmes, se pravi okoli 400 let. A četudi bi za pravo starost privzeli spodnjo mejo, bi bila samica zelo verjetno še vedno najstarejši vretenčar na svetu.

Odkritje ima pomembne posledice za nadaljnja prizadevanja za ohranitev vrste, saj je bilo veliko starejših predstavnikov že polovljenih, malo je tudi mladičev. Večina predstavnikov vrste tako še vedno ni dosegla spolne zrelosti, za kar bo potrebnih še okoli 100 let.