Odkritje najstarejšega obdelanega kamnitega orodja na svetu prestavlja meje v razvoju človeških prednikov. Foto: Reuters
Odkritje najstarejšega obdelanega kamnitega orodja na svetu prestavlja meje v razvoju človeških prednikov. Foto: Reuters
Najstarejše  kamnito orodje najdeno pri jezeru Turkana
Do zdaj je veljalo, da so orodje izdelovali sami pripadniki vrste Homo, ko so se jim razvili veliki možgani, kar pa najnovejše odkritje postavlja pod vprašaj. Foto: Reuters

Odkriti obdelani kamni so namreč stari kar 3,3 milijona let in so za 700.000 let starejši od do zdaj znanega najstarejšega orodja. Arheologi newyorške univerze Stony Brook so v severozahodni Keniji našli 150 kosov starodavnega kamnitega orodja, starejše od najstarejših do zdaj znanih prednikov človeka. Najdeno orodje so tako verjetno izdelali pripadniki še primitivnejše vrste na deblu razvoja človeka.

Pol milijona let starejše orodje od vrste Homo
"Prehod z uporabe naravnega orodja, ki ga uporabljajo šimpanzi, na namensko narejeno kamnito orodje predstavlja velik napredek v kognitivnih sposobnostih naših prednikov,"
je na predstavitvi odkritja pojasnila arheologinja Sonia Harmand, vodja Inštituta Turkana Basin, ki je vodila raziskovalna dela.

Do zdaj je veljalo, da je bila samo vrsta Homo sposobna izdelovati orodje, zdaj pa to odkritje nakazuje, da so bili tega očitno sposobni že tudi primitivnejši predniki človeških prednikov. Naša vrsta, Homo Sapiens, se je pojavila pred približno 200.000 leti, najstarejši do zdaj znani pripadniki vrste Homo pa so se pojavili pred približno 2,8 milijona let.

Začenja se iskanje avtorja 149-delnega orodja
Paleoantropolog Jason Lewis, ki je prav tako član omenjenega inštituta, pravi, da ni znano, kdo bi lahko naredil to orodje. Po njegovem prepričanju obstajajo tri možnosti: to bi lahko bili Kenyanthropus playtops, katerih fosilne ostanke so odkrili prav tako blizu jezera Turkana, Australopithecus afarensis, ki so poleg opičjih lastnosti imeli tudi hominidne lastnosti, ali kakšna še bolj zgodnja in zdaj še neznana vrsta pripadnikov Homo.

Med najdenim orodjem iz vulkanskih kamnin so ostre luskaste ploščice različnih velikosti, večji pravokotni bloki, ki so očitno služili kot nakovala, in manjši, trši kamni, ki so služili kot kladiva. Raziskovalci so v reviji Nature skrbno opisali kar 149 kosov tega orodja, več pa jih še čaka na analizo.