Raziskovalni tabor pri jami Denisova v Sibiriji. Foto: EPA
Raziskovalni tabor pri jami Denisova v Sibiriji. Foto: EPA

Ruski znanstveniki z inštituta za arheologijo in etnografijo v Novosibirsku so po poročanju The Siberian Times našli iglo, staro najmanj 50.000 let. Velika je sedem centimetrov, ima luknjo za sukanec in je še uporabna.

Najdba prihaja iz znane jame Denisova v sibirski regiji Altaj. Na tej lokaciji naj bi v zadnjih 300.000 letih živeli sodobni človek (homo sapiens sapiens), pa tudi neandertalci in denisovani, v nekaterih obdobjih tudi drug ob drugem, in se celo medsebojno parili (pa najbrž še z dodatno, neznano vrsto).

Iglo naj bi iz ptičje kosti naredil denisovan, ugotovitve sibirskih arheologov posreduje The Siberian Times. Našli so jo v plasteh, kjer so bili tudi drugi ostanki te vrste.

Ni (še?) objave v znanstveni reviji
Poudariti je treba, da manjka objava v znanstveni reviji. Če vse prej napisano drži, so bili denisovani še naprednejši, kot je bilo dojeto do zdaj. Igla je (če je ocena starosti prava) za 10.000 let starejša od umetelno izdelane zapestnice, prav tako izpod rok denisovanov.

Za dvajset tisoč let naj bi bila starejša od tiste, ki so jo našli v Potočki zijalki, in ki je do zdaj veljala za najstarejšo na svetu. Pred leti so sicer nekaj podobnega konici igle našli v Južni Afriki, a ni potrditve, da je to bila res šivanka. Artefakt je star 60.000 let.