Discovery se je uspešno pognal v vesolje. Foto: EPA
Discovery se je uspešno pognal v vesolje. Foto: EPA
Predstavniki Nase so podrobno opazovali izstrelitev. Foto: EPA

Po prvem ogledu posnetkov se zdi, da sta odpadla del zunanjega rezervoarja in del toplotne zaščite na spodnji strani raketoplana.

Nasini strokovnjaki bodo podrobno pregledali posnetke vzleta, do nedelje pa naj bi zagotovo vedeli, v kakšnem stanju je plovilo.

Odpadli deli povzročili nesrečo Columbie
Discovery je prvi ameriški raketoplan, ki je poletel po februarju 2003, ko je Columbia razpadla pri povratku na Zemljo. Vzrok za nesrečo, v kateri je umrlo sedem ljudi, so bili prav odpadli deli, ki so med vzletom poškodovali raketoplan.

Od samega začetka poletov raketoplanov leta 1981 je Nasa naštela 15.000 odpadlih delov, ki pa večinoma niso bili usodni. Polet Discoveryja je najbolje nadzorovan v zgodovini, poleg številnih kamer in senzorjev pa ga nadzirajo tudi z vohunskimi sateliti.

Sedemčlanska ameriško-japonska posadka Discoveryja bo na Mednarodno vesoljsko postajo (MVP) dostavila osem ton hrane in rezervnih delov, preizkusila pa bo tudi nekaj novih instrumentov, kot je 15-metrska robotska roka za popravilo raketoplana v vesolju. Povratek na Zemljo je predviden za 7. avgust ob 11.46.

Če se bo izkazalo, da je raketoplan poškodovan, bo morala posadka verjetno počakati na MVP-ju, po njo pa bodo poslali drugi raketoplan. To bi lahko trajalo vsaj nekaj tednov.