Neandertalci so bili nizke postave, imeli so mišičasta telesa, velike možgane, izrazite obrazne poteze in sodu podoben trup. Foto: Reuters
Neandertalci so bili nizke postave, imeli so mišičasta telesa, velike možgane, izrazite obrazne poteze in sodu podoben trup. Foto: Reuters
Neandertalec
Znanstveniki menijo, da so med razlogi za uvedbo inovacij med neandertalci tudi podnebne spremembe. Ko je območje, na katerem so živeli, postalo precej izpostavljeno in izsušeno, so se na spremembe morali prilagoditi, sicer ne bi preživeli. Foto: EPA

Nova raziskava na glavo postavlja prejšnjo teorijo, ki pravi, da so neandertalci napredovali le zaradi stika s homo sapiensi. Ekipa znanstvenikov trdi, da so bile podnebne spremembe tiste, ki so neandertalce prisilile v inovacije, sicer ne bi preživeli.

Profesor antropologije na univerzi v Coloradu Julien Riel-Salvatore je dejal, da raziskava v resnici rehabilitira neandertalce, ki so bili precej bolj polni idej, kot jim je zgodovina priznavala do zdaj. Ostanke neandertalcev so prvič odkrilil leta 1856 v nemški dolini Neander. Živeli so na območju današnje Evrope, deloma tudi Azije, v primerjavi z modernimi ljudmi imajo enakega 99,5 do 99,9 odstotka DNK-ja, kar pomeni, da so človekovi najbližji sorodniki.

So se neandertalci razvijali po svoje ali le prek stika s homo sapiensi?
Neandertalci so bili nizke postave, imeli so mišičasta telesa, velike možgane, izrazite obrazne poteze in sodu podoben trup. Svojo pot v evoluciji so krenili pred okoli pol milijona leti, izumrli pa so pred 30.000 leti. Od prvega odkritja njihovih ostankov so znanstveniki skušali odkriti skrivnost neandertalske kulture, pa tudi dokazati, ali so se neandertalci razvijali po svoje ali le prek stika s homo sapiensi.

V okviru omenjene raziskave je ekipa znanstvenikov pod vodstom Riel-Salvatoreja preiskovala neandertalska najdišča v Italiji. Pred približno 42.000 leti so severu in osrednjem delu današnje Italije živeli tako homo sapiensi kot neandertalci, v tistem času pa se je na jugu pojavila popolnoma nova skupina. Znanstveniki menijo, da je tudi pri tej skupini šlo za neandertalce, ki so pripadali kulturi Uluzzian.

Najnovejša raziskava kaže, da so neandertalci kulturno na enaki ravni kot ljudje
Pri tej skupini, ki je bila od homo sapiensov popolnoma izolirana, so znanstveniki prav tako odkrili številne inovacije. Med njimi konice, ki se jih je dalo izstreliti, različna orodja iz kosti, ornamente in morebitne dokaze, da so neandertalci tudi ribarili in lovili za zabavo, piše BBC.

Znanstveniki menijo, da so med razlogi za uvedbo inovacij med neandertalci tudi podnebne spremembe. Ko je območje, na katerem so živeli, postalo precej izpostavljeno in izsušeno, so se na spremembe morali prilagoditi, sicer ne bi preživeli. Riel-Salvatore meni, da dejstvo, da so se bili neadnertalci sposobni prilagoditi novim razmeram, kaže na to, da so bili kulturno na enaki ravni kot ljudje. Ker so nam tudi biološko najbolj podobni, pa bi jih morali začeti obravnavati kot podvrsto, in ne drugo vrsto.